IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
11:39 | 6 февруари 2014
Обновен: 08:08 | 25 март 2024

Сотир Цацаров: Росен Плевнелиев не е обект на разследване!

Сотир Цацаров: Росен Плевнелиев не е обект на разследване!

По материала работи: Златина Добрева
Сотир Цацаров: Росен Плевнелиев не е обект на разследване!

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че президентът Росен Плевнелиев по-скоро е част от странични планове на друг или става дума за манипулация. Така той отговори на вапроса дали прокуратурата е проверявала държавния глава за конфликт на интереси.
Цацаров категорично посочи, че Плевнелиев не е разпитван като свидетел по делото срещу бившия шеф на антиконфликтната комисия - Филип Златанов, след като името на президента изплува от скандалното тефтерче.
"Росен Плевнелиев не е обект на разследване. Той не е разпитван в качеството на свидетел. Нещо повече – ако трябва да отговоря на призива да кажем, че българският президент не е в конфликт на интереси, аз казвам – прокуратурата не е органът, който установява конфликт на интереси. В никакъв случай по делото няма каквито и да е факти, дори елементарни догадки за това, че Плевнелиев е упражнявал някакво влияние или е участвал в цялата тази процедура", допълни Обвинител №1.
"Направен бе призив за публично огласяване на всичко, на цялото съдържание на въпросното тефтерче. Едва ли някой би си помислил, че ние бихме могли да отидем на съд и да представим на съда страници например 7, 10, 24 и да не представим цялото веществено доказателство. Формата на публичност, с която работи прокуратурата, се нарича обвинителен акт. И при положение че по делото няма нито един класифициран материал, е ясно, че това, което ще се развие в съдебната зала, ще бъде достояние на медиите", обясни Цацаров.
Главният прокурор бе категоричен, че стои зад всеки прокурор, който си върши работата, независимо дали обвиняем е Цветанов, Хикс или Игрек.
Според него някой има подозрения, че по конкретно дело, дори някой да не е разпитван като свидетел, се цели унижаване на институция. Това, по думите му, било малко необяснимо.
Сотир Цацаров каза още, че не вижда нищо нередно в това, че срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов е възможно да са прилагани специални разузнавателни средства.
След като два пъти поред цитира трите имена на Цветанов и припомни, че срещу него има три висящи дела, главният прокурор заяви, че прокуратурата не се интересува от политическа деятелност, но допусна възможността наблюдаващият прокурор да е преценил Цветанов да бъде подслушван с цел да бъдат контролирани контактите му със свидетели или други бъдещи обвиняеми.
"Практиката за подслушване е много по-добре позната на Цветанов отколкото на мен", заяви Цацаров и допълни че "никъде в закона за СРС не пише, че той не се прилага срещу Цветан Генчев Цветанов".
По думите му третото дело на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов трябва да започне в близките дни.
bgonair.bg

Коментари

Новини Варна