IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
11:04 | 4 февруари 2014
Обновен: 07:03 | 20 април 2024

Повдигнаха обвинение на Филип Златанов

Повдигнаха обвинение на Филип Златанов

По материала работи: Златина Добрева
Повдигнаха обвинение на Филип Златанов

Повдигнато е обвинение на Филип Златанов, бивш председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.
Обвинението е на база облага на един човек, който е причинил вреда на други двама, съобщиха пред БГНЕС източници от прокуратурата.
Причинена вреда има за Димана Ранкова, тогавашен член на Комисията за финансов надзор.
Филип Златанов не е изпратил решението на Комисията за конфликт на интереси, с което не е дал възможност на Димана Ранкова да оспори взетото решение на комисията и да защити доброто си име в обществото.
На Лилия Бунева, бивш председател на Сметната палата, също е причинена вреда. А именно - не са й съобщени резултатите от комисията за конфликт на интереси и не й е дадена възможност да се защити, като оспори вече взетото решение.
На 26 септември 2013 г. Филип Златанов подаде оставка като председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Тефтерчето на Златанов стана известно със скандални записки и инициали на политици с директиви - "да се удари", "да се забави", "да се оправи".
В него фигурират и различни инициали. Заради скандала Искра Фидосова се отказа от депутатския си мандат и напусна всички ръководни постове в партията на Борисов. От БСП и ДПС пък обявиха, че комисията за конфликт на интереси е била използвана от бившите управляващи за саморазправа с политически опоненти.
В началото на септември депутатите създадоха Временна анкетна комисия за проучване на данни и факти около нарушенията в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ).
След като НС прие доклада на Временната анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушения, извършени в Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси, той отива при главния прокурор, пише darik.
В изводите от доклада на анкетната комисия се посочва, че сега действащият закон създава правна рамка и процедури, които позволяват прекалено голяма концентрация на правомощия на председателя на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, при липсата на контролен механизъм върху предприетите от него и комисията действия.
Според депутатите е необходимо да се създаде механизъм за повишено обществено доверие в избора на председател и членове на комисията, и въвеждане на граждански контрол върху работата на комисията, а членовете на комисията следва да се избират, съответно назначават след проведена публична процедура.

Коментари

Новини Варна