IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Крими
06:10 | 31 януари 2014
Обновен: 12:40 | 11 април 2024

КАТ не може да ползва снимки от мобилни камери, за да глобява

КАТ не може да ползва снимки от мобилни камери, за да глобява

По материала работи: Златина Добрева
КАТ не може да ползва снимки от мобилни камери, за да глобява

Камерите на КАТ по пътищата вече могат да бъдат само стационарни. Такова е тълкувателното решение на Върховния административен съд, което означава, че на практика мобилните камери ще трябва да бъдат премахнати.
След като решението бъде обнародвано, по всяка вероятност кадрите на записи от мобилни устройства няма да издържат в съда по делата срещу актовете на пътната полиция.
Кадрите от този тип камери основно се използват за издаване на електронни фишове за глоби. Делото беше заведено по питане на правосъдния министър за тълкуване на чл. 189 от Закона за движението по пътищата и дали посоченото в него устройство, заснемащо нарушенията по пътищата, може да бъде само стационарно или и мобилно.
Оттук нататък след обнародването на решението най-вероятно ще бъде дадено достатъчно основание за невалидност на всички наказателни постановляния, издадени на основата на записи от мобилни камери, обясни за Дарик адвокат Явор Нотев.
„Ще бъдат обречени всички наказателни постановления, които се издават въз основа на мобилните камери, и тогава се връщаме към стационарните - единствено и само като основание за създаване на съответното наказателно постановление по дадено административно производство. Преди това решение нямаше никаква пречка да се налага наказателно постановление с мобилни камери, но това е въпрос на действащ закон", обясни Нотев.
"След като сега се произнесе по този начин Административният съд, единственото, което може да се промени, е занапред, а не за времето, за което е действала тази практика, тези дела, които в момента се гледат, решението по тях ще трябва да бъде съобразено със становището на ВАС. Във времето предполагам, че нерешените дела ще се ползват от това разбиране на ВАС. Но за решените - евентуално при тяхно възобновяване, преразглеждане - ще зависи на какво ниво са решени, как са приключили. Служебно не се отменят актовете на съда, които са приели за доказателства констатации чрез мобилни камери", допълни още Явор Нотев.
Електронните фишове отдавна биват оборвани в съда.
Решението ще влезе в сила след официалното му обявяване.

Коментари

Новини Варна