IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Крими
05:25 | 10 юни 2014
Обновен: 07:05 | 30 април 2024

Откраднаха мощи на светци в Черноморец

Откраднаха мощи на светци в Черноморец

По материала работи: Златина Добрева
Откраднаха мощи на светци в Черноморец

Мощи на двама светци - Свети Никола и Свети Стефан, бяха откраднати от църквата в Черноморец. Наглият обир стана само дни преди в морския град да се проведе референдум за връщане на старото му име Свети Никола.
Апаши се вмъкнали през прозорец в храма, след като изкривили метална решетка. Заедно с реликвите откраднали и 70 лева, съобщиха от полицията.
Криминалистите предполагат, че обирджиите може да са извършили кражбата, за да всеят смут преди референдума. В момента градът е разделен на две за смяната на името му. Половината от хората смятат, че старото име ще им донесе късмет и светецът ще ги закриля. От другия лагер вярват, че със сегашното име са известни като туристическа дестинация, пише trud.bg.
"Потресена съм. Това не е нормално и силно се надявам обирът да не е свързан с предстоящия референдум. Всяко посегателство срещу храмове е грях", коментира Диана Колчева, която е член на църковното настоятелство.
На брега на морето край града вила има и президентът Росен Плевнелиев.
Който посяга на светини, винаги го застига наказание, каза архиерейският наместник Борис Беров.
Мощите на св. Никола са дарени на храма от шефа на НИМ Божидар Димитров. Донесени са от италианския град Бари.
През април 2012 г. от църквата "Св. Димитър" в Сливен бяха задигнати мощи на св. Йоан Кръстител. Тогава прокурор обяви, че кражбата на мощи не е престъпление. Според обвинителя не било доказано, че костите са на светеца, а мощите не били регистрирани като културни ценности, затова нямали стойност.

Коментари

Новини Варна