IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Крими
13:02 | 18 юни 2014
Обновен: 13:33 | 15 април 2024

Прокуратурата повдигна обвинение на подуправител на БНБ

Прокуратурата повдигна обвинение на подуправител на БНБ

По материала работи: Златина Добрева
Прокуратурата повдигна обвинение на подуправител на БНБ

Прокуратурата е повдигнала обвинение на подуправителя на Българската народна банка и ръководител на управление "Банков надзор" Цветан Гунев. Срещу него се води досъдебно производство за престъпление по служба. Обвинението е повдигнато в понеделник, но до този момент от прокуратурата не потвърждават официално информацията.
Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че разследването срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев е започнало преди две седмици по сигнал на "Протестна мрежа". Той допълни, че става въпрос за проверка на 19 лоши кредита на 19 фирми, в чиито офиси миналата седмица прокуратурата е направила проверка.
Разследването срещу Гунев е за длъжностно престъпление за начина, по който е упражняван банков надзор спрямо определена или няколко банки, посочи обвинител номер едно, цитиран от darik. Той допълни, че след анализ на сигнала на "Протестна мрежа" е направена справка от Националната полиция, на базата на която е започнало и разследването срещу Гунев.
От БНБ излязоха с официално съобщение до медиите, в което се казва, че Гунев е излязъл в отпуск по свое желание до приключване на процесуалните действия.
Функциите на ръководител на управление „Банков надзор" вече се изпълняват от Нели Кордовска.
От централната банка посочват, че от момента, в който са били уведомени за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация на Цветан Гунев, достъпът му до такива документи е бил преустановен.

Коментари

Новини Варна