IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
11:07 | 2 юли 2014
Обновен: 07:09 | 20 април 2024

Спасиха артефакти от изнасяне от страната

Спасиха артефакти от изнасяне от страната

По материала работи: Златина Добрева
Спасиха артефакти от изнасяне от страната

Голямо количество артефакти са спасени от изнасяне от страната на ГКПП "Видин-Дунав мост"2, съобщиха от МВР.
Ценностите са открити в автомобил с българска регистрация на излизане от страната. В акцията по задържането им са участвали екипи на ДАНС, Митница - Видин, Гранична полиция, ОДМВР - Видин, а операцията е била под ръководството на Окръжната прокуратура в града.
При пресечения опит за контрабанда са иззети културно-исторически ценности с общо тегло 70 кг - множество различни по вид и форма предмети от жълт и бял метал, сребро, бронз, олово, мед, керамика, кост и други, с признаци от Античността, Римската епоха, Средновековието и Възраждането.
Сред тях са - 23 915 монети, пръстени, гривни с отворени и затворени краища, обеци, мъниста, части от накити, верижки, игли за коса от кост, торкви, медальони, бронзова вотивна пръчица с фигура на птица и кръст, апликации и токи за колан и сандъци, печати, фибули с форма на животни, ключове, лули, плочки с латински надписи, фрагменти с формата на глави на животни, върхове на стрели, медицински инструменти, игли за шиене от мед и кост и др.
При последвали процесуално-следствени действия на територията на област Бургас са открити и иззети още 13 354 монети с общо тегло 30 кг, пише dnes.bg.
По случая е образувано досъдебно производство. Задържани са двама български граждани за срок от 72 часа.
На единия от тях Апелативен съд - София е наложил постоянна мярка "задържане под стража".

Коментари

Новини Варна