IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
12:32 | 8 август 2014
Обновен: 09:02 | 24 април 2024

Разбиха престъпна група, продавала новородени

Разбиха престъпна група, продавала новородени

По материала работи: Златина Добрева
Разбиха престъпна група, продавала новородени

При операция на ДАНС на територията на София и страната е неутрализирана организирана престъпна група за трафик и продажба на новородени деца. Това съобщиха от пресцентъра на ДАНС.
Дейността на групата е свързана с набирането и последващо склоняване на бременни жени с нисък социален статус или в неравностойно положение, като за целта им обещават финансова облага, в случай че се съгласят да продадат новородените от тях деца, уточняват от ДАНС. Предварително са осигурявани клиенти. Те са най-често бездетни семейства от страната и чужбина, склонни да заплатят за дете, като по този начин избягват сложната процедура по осиновяване и евентуален последващ отказ от страна на компетентните власти.
Бъдещите родилки са настанявани в къща, функционираща като частна детска градина в София. Там те са обгрижвани под контрол до момента на раждането на детето. След раждането новородените са предавани на клиентите, като за узаконяване на престъплението започва процедура за осиновяване или припознаване на детето. В групата участва адвокат, чиято функция е да изготвя, набавя и придвижва необходимите за целта документи.
При извършените претърсвания и изземвания на адресите на участниците в престъпната група са открити вещи и документи, имащи отношение към предмета на престъплението, пише darik. Разпитани са хора, запознати със случая, част от тях  - пред съдия. Действията по разследването продължават.
По-голямата част от установените родилки са от български произход, посочват от ДАНС. Материалите са докладвани в Специализираната прокуратура и е образувано досъдебно производство. На хората, участващи в организираната престъпна група, са повдигнати обвинения.

Коментари

Новини Варна