IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
15:47 | 15 август 2014
Обновен: 19:16 | 24 март 2024

ДАНС удари мафиотска структура, източвала музеите ни

ДАНС удари мафиотска структура, източвала музеите ни

По материала работи: Ставри Таргов
ДАНС удари мафиотска структура, източвала музеите ни

Огромни далавери и източвания на фондовете на български музеи разкри мащабна национална спецакция на ДАНС, проведена на 11 август.

Операцията е под ръководството на прокуратурата във връзка с разследване по образувано досъдебно производство, свързано със съществуването на незаконен механизъм за източване на фондовете на български държавни музеи и последващото трафикиране на експонатите извън границите на страната и продажбата им на чуждестранни аукциони или колекционери в Русия, Западна Европа и САЩ.

Операцията е проведена едновременно на територията на пет града в страната - Варна, Бургас, София, Плевен и Ямбол, като са претърсени над 20 адреса, ползвани от лица, участващи в престъпната дейност.

Разследването започва преди една година заради постъпили данни за подменени музейни експонати от визирания период, които притежават изключително висока материална и културно-историческа стойност. По предварителни данни цената на експонатите може да достигне няколкостотин хиляди евро.

В резултат на извършените действия са намерени и иззети над 60 антични монети от римската императорска епоха, повечето, от които с висок номинал и в много добро състояние (за някои от тях се предполага, че никога не са влизали в употреба, след като са били отсечени, всичките нерегистрирани).

Намерени са още архитектурни, декоративни детайли, вероятно част от голяма обществена сграда в античността - колони, йониски капител, мраморна стела и корниз, антична ваза и антична амфора, бронзови антични брадви.

Сред иззетите движими културни ценности попадат и такива, които представляват различни видове оръжия от периода на Руско-турската освободителна война. За немалка част от иззетите обекти има данни, че са експонати от фондовете на различни български музеи.

В резултат на проведени разузнавателни действия от специализираното звено в ДАНС в началото на тази година един такъв музеен експонат е открит в частна колекция в чужда държава. След оказано съдействие на Интерпол и специализираните органи на съответната държава този експонат е иззет, като в момента тече процедура за неговото връщане на българската държава.

В хода на разследването е разкрита сложна схема, действала от години, при която определени музейни експонати са подменяни с подобни на тях предмети, но с много по-ниска стойност, докато оригиналите напускат границите на страната. По този начин престъпната схема генерира огромни финансови средства в ущърб на държавните интереси.

През месец юни 2014 г. е проведена специализирана операция в рамките на същото разследване, при която в български музеи са констатирани огромни липси и подмени.

За 24 часа са задържани две лица, а срещу едно е повдигнато обвинение. Тогава в частни домове са открити множество движими културни ценности, част от музейни фондове и предмети от епохата на римската античност, но също и различни документи, свързани с функционирането на музейните фондове.

След операцията на 11.08.2014 г. лицата, срещу които са повдигнати обвинения, са общо пет, за две от тях са поискани постоянни мерки за задържане под стража.

Сред задържаните има изпълнители на ниско ниво, включително и музейни работници, но и такива, които са пряко свързани с функционирането на нелегалните международни канали и притежават изключително големи финансови възможности и висок социален статус. Сред задържаните с повдигнато обвинение има и чужд гражданин.

В разследването участие взимат и специализирани агенти от ДАНС, работещи по линия на незаконен трафик и търговия с оръжия, след като постъпват данни, че покрай незаконната дейност с антики, някои от лицата разполагат със солиден арсенал от огнестрелни оръжия.

Впоследствие само на два от адресите са иззети над 200 единици огнестрелно оръжие, включително и автоматично (картечни пистолети и автомати), пистолети, нарезни карабини и гладкоцевни оръжия, бойна граната.

При проведената операция са иззети общо над 600 броя антики и оръжия (включително и огнестрелни) и над 2600 единици боеприпаси.

Черно море

Коментари

Новини Варна