IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Крими
11:03 | 26 август 2014
Обновен: 07:15 | 20 април 2024

Съдът запорира имуществото на Цветан Василев

Съдът запорира имуществото на Цветан Василев

По материала работи: Златина Добрева
Съдът не даде ход на делото "Цветан Василев"

Мажоритарният собственик на поставената под специален надзор КТБ Цветан Василев е обявен за международно издирване във всички страни - членки на Интерпол, а в същото време имуществото му е запорирано, съобщиха от прокуратурата.
Срещу Василев има обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери.
Имуществото му е запорирано с решение на Софийския градски съд от 22 август по искане на прокуратурата.
Запор и възбрана има наложена и на имущество на няколко лица, сред които са подуправителят на БНБ Цветан Гунев и част от ръководството на КТБ - Илиян Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев, Александър Панталеев, Георги Зяпков, Маргарита Петрова, Мария Димова и Борислава Тренева.
Василев е обявен за международно издирване на 28 юли със съдействието на Евроджъст, уточняват още от прокуратурата.
Българските представители в Евроджъст са съдействали при подготовката на молбата на правна помощ за призоваването на Цветан Василев с оглед данните, че той се намира във Виена.
С писмо от 29 юли от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество” - МВР прокуратурата е уведомена, че Цветан Василев е обявен за международно издирване в ШИС и в Интерпол.
След като данните постъпват обаче в Шенгенската информационна система и "Интерпол", се получава справка, извършена в националната база данни на Австрия, според която Василев не е известен на австрийските власти.
Няколко дни по-късно делото срещу длъжностните лица от КТБ е заведено в системата за управление на казуси на Евроджъст и ще бъде официално докладвано на пленарно заседание на колегията, пише dnes.bg.
На 13 август до МВР е изпратено предложението на Иван Гешев, наблюдаващ прокурор по досъдебното производство, с което се иска обявяването на Цветан Василев за международно издирване и временно задържане под стража с оглед на следваща екстрадиция за България от територията на всички държави членки на "Интерпол".
Василев е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери. За обвинението стана ясно на 12 август, макар че то е станало факт още на 28 юли в условията на задочно производство, защото не е известен адресът на Василев.
По отношение на банкера беше издадена Европейска заповед за арест /ЕЗА/ и e обявен за издирване в Шенгенската информационна система.
Началното обвинение на Василев е за това, че от декември 2011 г. до 19.06.2014 г. умишлено е склонил главния касиер Маргарита Петрова и изпълнителния директор на КТБ Орлин Русев да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева.
Въпреки че е издирван от българските власти, мажоритарният собственик на поставената под специален надзор КТБ обяви вчера чрез съобщение до медиите, че продължава да работи върху модела за преструктуриране на банката съвместно с партньорите си от Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и други заинтересовани инвеститори.

Коментари

Новини Варна