IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Крими
05:14 | 12 септември 2014
Обновен: 09:04 | 24 април 2024

Съдът решава за ареста на Цветан Василев

Съдът решава за ареста на Цветан Василев

По материала работи: Златина Добрева
Съдът решава за ареста на Цветан Василев

Софийският градски съд ще заседава за ареста на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев.
Кризата в КТБ започна през юни, когато банката беше поставена под особен надзор заради невъзможността да изпълнява своята дейност като финансова институция. Последваха противоречиви изявление от страна на регулатора в лицето на управителя на Българската народна банка Иван Искров, който първоначално твърдеше, че от КТБ липсват значителни суми. Впоследствие се оказа, че тази информация не отговаря на истината, припомня Дарик.
На 28 юли задочно прокуратурата обвини за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо тежък случай, Цветан Василев. Началното му обвинение е за това, че през периода от декември 2011 г. до 19 юни 2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова и Орлин Русев, да се разпоредят със сумата от 206 млн. лева. В същия ден за Василев е издадена Европейска заповед за арест и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система. Той беше обявен за издирване и в информационната система на Интерпол.
Адвокатът на мажоритарния собственик на Цветан Василев - Константин Симеонов вече заяви, че ще поиска промяна на мярката за неотклонение на банкера, за да може Василев да се върне в България. Това трябва да стане, така че да не се пречи на самото дело.
Все още не са ясни резултатите от проверката на КТБ, която трябва да установи какви са действителните липси в банката, допълва БГНЕС. Един от основните акционери в банката Оманският държавен резервен фонд обяви намерението си да работи за разрешаването на проблемите в банката.

Коментари

Новини Варна