IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
13:01 | 19 септември 2014
Обновен: 07:17 | 20 април 2024

Пуснаха полицая, убил бебе. Не бил пиян!

Пуснаха полицая, убил бебе. Не бил пиян!

По материала работи: Златина Добрева
Пуснаха полицая, убил бебе. Не бил пиян!

Апелативният съд в Бургас пусна полицая, убил бебе с автомобила си, да се прибере вкъщи. Съдебният състав промени мярката за неотклонение на Костадин Стоянов от „задържане под стража“ в „домашен арест“.
Граничният полицай предизвика жестоката катастрофа на 11 септември в созополското село Крушевец. Тогава той влезе с висока скорост в населеното място, не успя да вземе завой и се качи на тротоара. Там помете детска количка, в която уби на място малката Красимира. Веднага след това Стоянов беше арестуван, а Окръжният съд в Бургас му определи най-тежката мярка – задържане под стража. Апелативният съд обаче днес я отмени след обжалване на защитата на полицая.
Един от основните аргументи на съдиите да пусне Стоянов под домашен арест е, че не отговаря на истината твърдението, че полицаят е бил пиян. „Приложените по делото две експертизи установяват наличие на 0,43 и 0,30 промила алкохол в кръвта на обвиняемия“, се казва в съобщението на съда. Там се уточнява, че по закон за алкохолна концентрация под 0,5 промила не се носи административна и наказателна отговорност.
Апелативният съд коментира и справка на КАТ, според която Стоянов три пъти е глобяван за висока скорост, но не и за алкохол. Според апелативните съдии Окръжният съд не е предоставил и доказателства, че Стоянов може да се укрие или да извърши друго престъпление.
Освен това полицаят не бил осъждан, семеен е и има постоянен адрес.
Самият полицай даде свое обяснение за трагедията. Според него не било изключено тя да е предизвикана от техническа повреда, заради която колата му е тръгнала наляво, съобщи пресцентърът на Апелативния съд. Автотехническата експертиза, която може да установи дали Стоянов е нарушил закона за пътищата, все още не е готова.
Представителят на Апелативна прокуратура – Бургас, призова най-тежката мярка за неотклонение на полицая да бъде потвърдена. Според него отново може да се направи изводът, че има опасност обвиняемият да извърши престъпление по отношение на събирането на доказателства и установяването на обективната истина.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна