IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Крими
18:59 | 29 септември 2014
Обновен: 09:06 | 24 април 2024

Държавата призна грешки при ареста на Николай Цонев

Държавата призна грешки при ареста на Николай Цонев

По материала работи: Ставри Таргов
Държавата призна грешки при ареста на Николай Цонев

България е признала, че при ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев през април 2010 година e била нарушена Европейската конвенция за правата на човека. Признанието е дошло в отговор на жалбата на Цонев пред Съда в Страсбург, заяви по БНР неговият адвокат Васил Василев.

Цонев бе задържан по обвинение в корупция, докато се намираше в болница. Той бе накаран да падне на колене и срещу него беше насочен пистолет. На разпространения от МВР видеозапис от задържането му бившият прокурор Роман Василев казва на Цонев: Понеже сте абсолютен престъпник - на колене.

Адвокатът на Цонев сезира Европейският съд за правата на човека заради унижаващите действия от страна на служителите на МВР и прокуратурата, както и заради нарушената презумпция за невиновност. В жалбата се цитират изказвания на прокурори, вече извън системата, и на бивши управляващи, в които не личало никакво съмнение във виновността на Цонев и задържаните с него съдия Петър Сантиров и бившия секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. Към този момент тримата са оправдани от две съдебни инстанции и се чака последната дума на Върховния касационен съд.

След като се е запознал с жалбата на Николай Цонев, Съдът в Страсбург е уведомил за нея специалната дирекция в Министерството на правосъдието, която е признала визираните в нея нарушения. Съдът е предложил на двете страни да се споразумеят, а на бившия военен министър да бъдат изплатени 15 000 евро. Предстои той да реши дали да приеме тези условия. Цонев има срок до утре, обясни адвокат Васил Василев, съобщи Dnes.bg.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна