IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
13:36 | 7 октомври 2014
Обновен: 09:05 | 24 април 2024

МОН проверява сигнал за насилие над дете аутист

МОН проверява сигнал за насилие над дете аутист

По материала работи: Златина Добрева
МОН проверява сигнал за насилие над дете аутист

Министерството на образованието и науката започва проверка по жалба на майка за насилие над детето й в IV помощно училище „Проф. Димитър Кацаров“ в София. Това съобщиха от ведомството.
Случаят стана известен в социалните мрежи. Майката Радосвета Симеонова даде публичност на историята на дъщеря си, която е аутист. Според жената момичето е станало жертва на сексуално насилие в училище.
Проверката ще бъде извършена от експерти на дирекциите „Организация, контрол и инспектиране“ и „Достъп до образование и подкрепа на развитието“ в министерството.
Във "Фейсбук" майката разказва, че на 19 септември дъщеря й се е прибрала без бельо вкъщи. В следващите дни детето се държи странно, не иска да излиза, а след време изпада в криза, по време на която за Радосвета става ясно, че момичето е било обект на сексуално посегателство.
Въпреки опитите на майката и бащата да разберат от училищните власти какво се е случило с детето им, те не получили съдействие.
„На 29 септември отидох до училището да пусна жалба. Директорката се държа безобразно, заяви ми, че никой няма да повярва на дете аутист, че няма как да докажа каквото и да е, че дъщеря ми най-вероятно се е съблякла в тоалетната“, пише Радосвета. Тя и съпругът й са пуснали жалба в VI РПУ - София, до МОН, до ДАЗПД, до Районната прокуратура и нямат реакция от нито една от институциите.
Според разказа на майката в районното управление дори не им дали насочваща бележка за изготвяне на съдебно-медицинска експертиза, което са длъжни да направят при подобен сигнал.
„Цяла седмица институциите мълчат, днес разбрах, че системата отново отхвърля децата и хората с увреждания. Държавата отново абдикира от тези, които не могат да се защитят, и отново съдейства на онези, които използват това, за да се гаврят с тях“, пише жената.
В поста си Радосвета призовава всичките си приятели, майки и организации да се присъединят към нея в желанието й да защити детето си.
Просветното министерство се ангажира, че след като провери жалбата, ще оповести резултатите, посочва dnes.bg.

Коментари

Новини Варна