IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
17:02 | 19 октомври 2014
Обновен: 09:06 | 24 април 2024

Цацаров решен да търси отговорност на виновните за взрива в "Миджур"

Цацаров решен да търси отговорност на виновните за взрива в "Миджур"

По материала работи: Ставри Таргов
Цацаров решен да търси отговорност на виновните за взрива в "Миджур"

Гърция има достатъчен държавнически разум, за разлика от нас, за да утилизира боеприпасите си извън територията на страната. Ние нямаме достатъчен държавнически разум, но имаме достатъчно частнособственически разум, за да приемем всичко това и да ги утилизираме при възможно най-примитивните условия. По този начин главният прокурор Сотир Цацаров коментира инцидента в завод „Миджур" край Горни Лом, при който загинаха 15 души.

Цацаров разкри, че според условията на подписания през 2008 г. договор, е трябвало да бъдат утилизирани 4 вида противопехотни мини - американско и немско производство. Общият им брой е бил 1 560 000. Според нормата в документа, на ден е трябва да се обезопасяват по 8000 от тях. Главният прокурор посочи, че по данни на МВР, към момента на взрива или непосредствено преди взрива, в завода е имало не повече от 210 967 мини.

В същото време фирмата-собственик на завода „Видекс" е поискала 800 000 мини от нейни хранилища в Монтанско да бъдат преместени в склад край София. Той допълни, че извлеченият от мините тротил се е съхранявал в близост до цеха за утилизация, а освен това работниците не са смогвали да утилизират по 8000 мини дневно и се е получавало натрупване.

„Всичко това, което казвам, трябва да се превърне в обвинение. То трябва да се превърне в обвинение не само спрямо длъжностните лица от самото предприятие. То трябва да се превърне в обвинение и по отношение на длъжностните лица, които са разрешили, позволили, съгласили се с натрупването, вноса на такова количество мини, без заводът да има необходимия капацитет за това", подчерта Цацаров.

Черно море

Коментари

Новини Варна