IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
12:25 | 7 януари 2016
Обновен: 06:22 | 23 април 2024

ДАНС и Прокуратурата разследват пране на 2 млн. евро в България

В операцията срещу прането на пари в Пловдив участват и властите на 6 европейски страни

По материала работи: Юлиян Атанасов
ДАНС и Прокуратурата разследват пране на 2 млн. евро в България

Прокуратурата провежда мащабна специализирана операция срещу изпиране на пари, съобщи институцията с мейл до медиите на 7 януари. Девет души са били задържани за тежко престъпление.Парите са били преведени от чужбина до български сметки на компании, регистрирани дни преди транзакциите. В шест европейски страни се провеждат разследвания във връзка с ощетените търговски дружества.

 

Кражбите, извършвани през 10 банкови клона са извършвани през периода октомври-декември 2015. Главният прокурор е поискал разкриване на банковата тайна на установените лица и компании. "Обичайно измамата в чужбина е била извършвана по следния начин: от имейл, идентичен с този на ръководни служители на търговските дружества, са били изпращани нареждания до служители на съответните чуждестранни фирми да платят сумите на българските търговци", се казва в съобщението на Прокуратурата.

 

Като основание било посочвано „търговски взаимоотношения“, за удостоверяване на които били прилагани неистински договори между чуждестранните и българските дружества.След като доверените служители на чуждестранните дружества са били въведени в заблуждение, че нарежданията са били изпратени от техните ръководители, от своя страна, те са отправяли нареждания към обслужващите дружествата банки за извършване на преводите към посочените в договорите български търговци.
bgonair.bg

Коментари

Новини Варна