IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
13:55 | 8 март 2016
Обновен: 01:26 | 25 април 2024

Шуменец метна 5 бона през балкона на "майор Стефанов"

Мислел, че съдейства за залавяне на ало измамници

По материала работи: Деян Михайлов
Шуменец метна 5 бона през балкона на "майор Стефанов"

86-годишен шуменец е станал жертва на телефонни измамници, съобщиха от МВР.

Мъжът бил въведен в заблуждение по телефона в обедните часове вчера. На домашния му телефон звъннал непознат мъж и се представил за майор Стефанов от районното управление в Шумен. Обяснил, че в града днес са засечени телефонни измамници и затова е предприета акция по залавянето им.

В потвърждение на думите на "майора" малко по-късно на домашния телефон на 86-годишния шуменец звъннал мъж, който му съобщил за пострадал близък в пътен инцидент.

Последвало второ обаждане от "майор Стефанов" и било поискано съдействие за залавяне на телефонните измамници. За целта мъжът трябвало да хвърли пари през терасата, измамниците да ги вземат и майорът да ги залови на място.

Мъжът повярвал на непознатия, сложил 5 100 лева в найлонова торбичка и ги хвърлил през терасата.

Малко по-късно звъннал на телефон 112 да пита има ли в полицейското управление в Шумен майор Стефанов и разбрал, че е измамен. Започнато е досъдебно производство.

Тази схема за измама се използва през последния месец. Основният замисъл е базиран на доверието в институциите и готовността на хората да са полезни, особено възрастните.

Ключовите моменти в злоупотребата са няколко: звъни непознат на домашния телефон, представя се за полицай (следовател, прокурор), съобщава за зачестили измами по телефона и как органите на реда разчитат на сътрудничество, за да хванат мошениците.

Следва уловката – домакинът да съдейства като изпълни разпоредените по телефона изисквания от мошениците и така полицаите по-лесно ще ги хванат. В желанието си да помогнат, възрастни хора попадат в измамния сценарий и биват ощетени с различни суми.

Отново призоваваме хората да разговарят често с възрастните си родители и близки, за да предотвратят следващи случаи на подобни нагли измами.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна