IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Крими
18:30 | 22 март 2016
Обновен: 08:20 | 25 април 2024

Събират още доказателства по делото за винетките

По време на второто съдебно заседание днес бе разпитан представител на МРРБ

По материала работи: Борис Проданов
Събират още доказателства по делото за винетките

Делото за повишаване цените на винетките във ВАС бе отложено. Следващото заседание по него ще е през май 2016 г. Това реши днес Върховният административен съд (ВАС).

 

Факти.бг припомня, че делото срещу повишението на пътната такса е заведено от Николай Филев от София и има 4 други молби за присъединяване към делото – на инженер Тодор Тодоров, Борислав Райчев и сдружение „СИЛА – силна икономика и реална алтернатива” . Предметът на делото е Постановлението на Министерски съвет от 17 ноември 2015 година, с което се измени тарифата за таксите, които се събират от агенция "Пътна инфраструктура". Според Филев регионалното министерство е взело решението, без да проведе задължителните по закон обществени обсъждания.

 

По време на второто съдебно заседание днес бе разпитан представител на МРРБ. Назначена бе техническа експертиза, която да провери информацията, която е предлагана за обсъждане. Делото бе отложено за събиране на други доказателства. Става въпрос за различни документи във връзка с това, дали действително е имало обществено обсъждане, което е един от спорните въпроси и дали проектът е бил качен на страницата на Министерски съвет.

 

Факти.бг припомня, че на предишното съдебно заседание основно бе оспорвана дата, на която са качени мотивите на постановленията на Министерски съвет.

 

По думите на Дундов те са качени на сайта на МС след завеждането на жалбата. Ответниците обаче твърдят, че те са на сайта от ноември месец, като за доказателство представиха разпечатки от сайта. По думите на Дундов обаче те нямат качеството на доказателства.

 

Пак на предишното съдебно заседание Тодор Тодоров, чиято жалба също се разглежда по делото, всички представени разпечатки от сайта също не би следвало да се считат за доказателства, тъй като датата там може да бъде лесно манипулирана. Той поиска допълнително доказателства за това, кога е качен документа.

 

Ответната страна представи като допълнително доказателство доклад на Световната банка, в който са засегнати цените на винетките, както и Стратегията за пътна инфраструктура.

 

Припомняме още, че по-скъпите винетки влязоха в сила като годишният стикер за автомобил стана 97 лева. Със санкция от 300 лева ще се глобяват шофьорите на автомобили без валидна винетка на предното стъкло. За камиони глобата достига 3000 лева.

Коментари

Новини Варна