IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Крими
15:20 | 24 март 2016
Обновен: 09:14 | 29 април 2024

Като на филм: Баба поръча килъри за роднините си

Пловдивската драма е заради американско наследство за милиони

По материала работи: Деян Михайлов
Като на филм: Баба поръча килъри за роднините си

66-годишната Иванка Ройдова от пловдивското село Брани поле е задържана при акция на пловдивската полиция, прокуратурата и ДАНС.

Преди месец е получена информация за това, че жената иска смъртта на свои близки. В основата на престъплението е спор за имот.

Тя искала да принудят брат й да подпише договор за прехвърляне на имот. За целта трябвало да бъдат убити и наследниците му - 6 души общо, съобщиха от Окръжна прокуратура-Пловдив.

Ройдова била с добри финансови възможности и пуснала добра оферта за пъкленото си дело.

По-нататъшната проверка показала, че е имало лица, които са били готови да отвлекат и убият близките на й.

Иванка Ройдова освен смъртта на брат си - Стойчо, поискала и смъртта на неговите родственици - дала информация къде учат децата му.

Брат й трябвало да бъде убит, като се предозира дозата му инсулин, за да изглежда като нещастен случай. Другите трябвало да бъдат убити на Гергьовден, където се събират на едно място.

Жената е дала капаро за няколкодневно наблюдение, а после обещала 450 хиляди долара и прехвърляне на имоти на килърите.

Иванка е преговаряла с няколко килъра и със сериозен контингент, сред които има и чуждестранни граждани. За нейно нещастие, предала капарото на служителя под прикритие. 

Желанието й било след убийството на шестимата да има и други убийства. Децата, които също трябвало да бъдат убити, са били на 8 и 16 години.

Предисторията

През 1951-ва година баща й - Георги Ройдов, емигрира, в началото живеел в Чикаго, после във Флорида, и оставя сестра й и 70-годишният й брат, който всъщност трябвало да бъде убит. 

Трима от наследниците заминали за САЩ и разбрали, че той имал натрупано сериозно състояние от строителен бизнес. До 2010 година взаимоотношенията между баща и дъщеря се влошават и той завещава крупна сума от три попечителни фонда на своя син - Ройдов, и от един - на внук си.

Дъщерята разбира това и започва да води дела в САЩ, но бащата умира през 2014 г. Още през 2013 г дъщерята започва да издирва чрез детективи какво наследство би трябвало да получи и като разбира, че е изключена, това още повече влошава отношенията с баща й.

Проверката показва, че наследството е около 4,5 милиона долара.

"За да бъде разкрито престъплението, е бил внедрен служител под прикритие, който би могъл да извърши поръчката за убийството", заяви окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Резултатът - обвинение за приготовление на убийство и опит за отвличане.

66-годишната поръчителка сега е в ареста, а тримата наемници са разпитани и освободени. 

Утре прокуратурата ще иска постоянен арест за Иванка Ройдова. Грозят я от 1 до 6 години затвор.

Коментари

Новини Варна