IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Крими
08:27 | 4 април 2016
Обновен: 19:27 | 1 май 2024

19 г. зад решетките – убиец с претенции за 20 бона

43-годишният Георги Орешков е с най-дълъг стаж в Бургаския затвор

По материала работи: Деян Михайлов
19 г. зад решетките – убиец с претенции за 20 бона

43-годишният Георги Орешков, който е сред обитателите на бургаския затвор с най-дълъг стаж, след дни ще се изправи пред съда, но не като подсъдим, а в ролята на ищец.

Скоро за Орешков ще започне да тече 20-та година зад решетките. Само трима са пандизчиите в момента, което са прекарали в корпуса на ул. "Индустриална" повече от него.

Молбата му, по която Административен съд Бургас е образувал дело, съдържа претенциите по 5 пункта.

Най-сериозната част от сумата - 12 хил. лв., е свързана с битовите условия. Фактите, които затворниците представят по време на съдебните заседания, наистина са шокиращи, вярно е, че става въпрос за лишени от свобода, които не са на курорт, но не е нормално мръсната канализация да минава през кухнята, коментира адвокатът на Орешков Димо Гочев.

Той представлява в това дело известния затворник заедно с Димитър Бонгалов, бивш зам.-министър на правосъдието, в момента с адвокатска практика в Бургас.

4000 лв. иска Орешков за липсата на адекватно здравно обслужване, други 2000 лв. са за това, че "храната се приготвя в помещение и посуда, които не отговарят на никакви санитарно-хигиенни норми".

Претенцията за това, че затворническите власти не са се погрижили пандизчията да получава полагащото му се безплатно облекло и обувки, подходящи за съответния сезон, е за още 2000 лв.

Георги е арестуван на 23 април 1997 г., при опит да прикрие следите от ужасяващо престъпление - убийството с разчленяване. Жертвата е Джулиана Борело.

В нощта на престъплението Георги е заедно с 19-годишната му приятелка Ирена и скандалната Борело, известна с предпочитанията си към жени. 24-годишният по онова време Орешков, пиян и надрусан, губи контрол върху себе си, подразнен от близостта между приятелката му и Джулиана.

Пробожда Джулиана с дърворезбарско длето в гръдния кош, острието пронизва сърцето й и тя издъхва за минути. Всичко се случва пред очите на Ирена. Момичето бяга от апартамента, а Георги решава да прикрие престъплението разчленявайки тялото на жертвата си и опитвайки да го зарови тайно.

"Бях в луди години, човек на 20 не стъпва на земята. Бях свикнал да не се съобразявам с нищо. Действах спонтанно, събрах се с много лоша с компания...", спомня си днес доживотникът.

Първоначално той е осъден на смърт, след това наказанието е заменено с доживотна присъда.

Орешков веднъж е успял да осъди държавата. През 2013 г. е спечелил дело в Страсбург заради размер на килията, неотговаряща на стандартите и нерегламентирано отваряне на кореспонденция с неговия защитник.

Присъденото обезщетение е 1 200 EUR за морални щети и 1 000 EUR - за разходи и разноски.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна