IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Крими
19:49 | 5 април 2016
Обновен: 20:32 | 25 април 2024

Автошколите плашат с блокади заради корупцията в ДАИ

За 11 години инспекцията е сменила 14 директори

По материала работи: Борис Проданов
Автошколите плашат с блокади заради корупцията в ДАИ

Ако до една седмица новото ръководство на автомобилната администрация не започне реформи, автоинструкторите излизат на протести. Това обяви вчера шефът на Сдружението на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов във връзка с поредните корупционни скандали в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА, или бившата ДАИ). Сдружението на инструкторите има конкретни предложения за справяне с покупко-продажбата на шофьорски книжки, а ако не види воля за реформи, има готовност да организира блокади с леки и тежки коли по Великден. Поне 800 са автошколите в цялата страна, които обучават бъдещите шофьори, показа проверка на "Сега".


Според сдружението на инструкторите има 20-ина школи - развъдници на корупция, и купуването на книжки чрез тях е обществена тайна, но нищо не се предприема. Те са в София, Кюстендил, Враца, Габрово, Варна, обясни Йонко Иванов пред Би Ти Ви. Той коментира, че "ДАИ е "малко министерство", в което "подписът на транспортния министър Ивайло Московски не важи", и призова Московски "със здрава ръка" да въведе ред. "Автомобилната администрация е сменила 14 шефове за 11 години - колкото треньори са се изредили в националния отбор по футбол", посочи експертът. След отстраняването на обвинения в корупция директор Цветелин Цветанов агенцията временно се управлява от Красимир Калайджиев.


Йонко Иванов отдавна твърди, че над ръководствата в ДАИ има политически чадър, което му е донесло и съдебни неприятности. "От този чадър вече осем години ходя по съдилищата да доказвам, че назначенията на шефовете на "Автомобилна администрация" не са случайни. През 2007 г. заедно с колега изобличихме тогавашния шеф на инспекцията, че закриля схема за купуване на книжки. Схемата действа и до днес, а Володя Киров реши да ни съди за опетненото си име", обясни Иванов. И добави: "Тези хора са сложени, за да изпълняват някакви задачи. Капацитетът на Цветелин Цветанов не достига до такава висока кота, че да може той да направи всички тези схеми и той да ги обслужва".

 

segabg.com

Коментари

Новини Варна