IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Крими
12:05 | 7 юни 2016
Обновен: 11:27 | 27 април 2024

Нотариус съдействал на Чоков в заграбването на земеделски земи

Много е вероятно в близките дни те да бъдат привлечени към наказателна отговорност

По материала работи: Пламен Янков
Нотариус съдействал на Чоков в заграбването на земеделски земи

Има значителен напредък в разследването срещу Ценко Чоков и групата за извършените от тях имотни измами, съобщи шефката на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова. В схемата за незаконно придобиване и прехвърляне на имоти е участвал нотариус и неговият помощник. Много е вероятно в близките дни те да бъдат привлечени към наказателна отговорност, казаха още от прокуратурата, пише "Труд".

 

От години кланът Касъмови от Галиче и кмета на селото Чоков изповядват съмнителните си сделки със земеделски земи чрез нотариуса в Бяла Слатина Геновева Христова и нейния помощник Стоян Иванов, известен в региона с прякора си Папарака. Чрез белослатинската адвокатка Цвелина Йотова и нотариус Христова Чоков е успявала да завери без проблеми и стотиците договори за арендуваните ниви от местните собственици, без да е искано изричното им съгласие.

 

Още през април м.г. "24 часа" писа, че докато срещу кмета на Галиче течеше разследване за незаконно придобити земи, чрез нотариус Геновева Христова той успя да продаде спешно над 300 дка ниви или да ги прехвърли като собственост на свои близки. Именно заради това обект на проверка стана и жената, с която Чоков живее на семейни начала Цветелина Нелова.

 

Съучастник в заграбването на земеделски имоти с неизяснени наследници от Чоков и семейството му е и местния активист на ДПС Мехти Касъмов, който в момента излежава присъда за източването на зърно от държавния резерв. Според разследването кмета на Галиче е успял заедно с роднините на Касъмов да придобие по незаконен начин хиляди декари обработваема земя в няколко врачански села.

Коментари

Новини Варна