IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Крими
10:36 | 8 юни 2016
Обновен: 21:50 | 5 май 2024

Насилие и блудства в затвора в Белене

Издевателства над затворници пред очите на надзирателите, Захариева сезира прокуратурата

По материала работи: Пламен Янков
Насилие и блудства в затвора в Белене

Десетилетия след формалното закриване на концлагера в Белене издевателствата на дунавския остров не спират. Бивш затворник, излежавал присъдата си в затвора там разказа в репортаж на bTV, че там нещата са извън всякакъв контрол.

 

"Има издевателства, извращения над други затворници", категоричен бе той.

 

На въпрос с какво се занимават затворниците, докато би трябвало да се превъзпитават, затворник, който лежи в момента в Белене, разказа пред телевизията: "С неща, с които се занимават и навън - с измами, с побоища, с всичко. Командват по-силничките – законът на джунглата. По-силният изяжда по-слабия".

 

По думите му ежедневието на силния затворник е започва с направена закуска от по-слабите, прави му се кафе, перат му се дрехите. Неговата задача е да отиде да тренира, а след като се прибере вече има вода за къпане, като другите затворници и му поливат.

 

"Има случаи на побои. Няколко човека се събират и бият някого. Просто защото нямат какво да правят. Скучно им е и си го записват. Да си го пускат и да се смеят. Уреждат си боксови мачове, порно сцени си правят", продължава затворникът, който описва ежедневието зад решетките в Белене.

 

"Има хора, които ги бият, събличат ги, употребяват сексуално насилие над тях. По абсолютно всякакъв начин, по който може да се сети публиката. Горе-долу, каквото са гледали по порно филмите, се случва. По няколко човека се изреждат върху един. Всичко се случва насилствено, посредством бой и страх", разказва бившият затворник пред телевизията. И отчита, че надзирателите обикновено са на няколко метра разстояние, но "гледат да не се набъркват".

 

Мъжът все пак уточнява, че извращенията не са винаги за наказание, а понякога са просто за удоволствие. Една от тези "игри" е следната: тарторите увиват шалове около главите на  различни затворници и ги използват за боксови круши. "Те не виждат кой ги удря. Явно тогава по-голяма дезориентация се получава. И в следващия момент един или двама го удрят в главата. Имало е случаи, в които хората припадат и те ги вдигат, защото не могат сами", продължава бруталният разказ.

 

По думите на бившия затворник няма как началникът на затвора и надзирателите да не знаят какво се случва.

 

От Министерството на правосъдието реагираха веднага на скандалния репортаж, като министър  Екатерина Захариева веднага сезира прокуратурата след кадрите на насилие.

 

По информация на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ част от кадрите, които бяха излъчени, са от 2013 г. и още от тогава директорът на затвора е подал сигнал до Районната прокуратура в Левски. Незабавно е образувано досъдебно производство и наказателно дело, а Районният съд в Левски вече е постановил осъдителна присъда по случая.

 

По представена докладна записка от началника на затвора – гр. Белене за периода от 1 януари 2014 г. до настоящия момент са постъпили 80 сигнали и жалби, по които е извършена проверка и са наложени дисциплинарни наказания по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

 

10 от тях са регистрирани в "Регистъра за травматични увреждания на лишените от свобода и задържаните под стража" към Медицинския център в затвора – гр. Белене. За всички случаи са уведомени съответните прокуратури - Окръжна прокуратура гр. Плевен, Районна прокуратура гр. Левски и ГДИН.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна