IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Крими
14:17 | 15 юни 2016
Обновен: 15:27 | 27 април 2024

Съдят мъжът, убил 3 берачки на билки при катастрофа

От удара в мантинелата работниците в каросерията изхвърчали и паднали в дере

По материала работи: Пламен Янков
Съдят мъжът, убил 3 берачки на билки при катастрофа

Окръжната прокуратура в Шумен внесе обвинителния акт срещу 38-годишния О. Мустанов, който при управление на неизправно МПС причинил по непредпазливост смъртта на трима и средни телесни повреди на петима берачи на билки от град Върбица, съобщиха от Пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна.

 

На 4 април 2015 год. О.Мустанов бил нает да закара берачи на див чесън в гората. В ромската махала във Върбица той качил в каросерията на товарния автомобил „ГАЗ 53“ берачите и потеглил. Около 16 часа наелият го за превоза на работниците свидетел оставил на Мустанов друг автомобил, с който да бъдат прибрани в края на работния ден. В каросерията на камиона се качили 21 души вместо допустимите по закон осем пътници за този вид транспортни средства.

 

Като навлязъл в наклонен участък на пътя, подсъдимият  Мустанов решил да намали скоростта, но спирачките на камиона отказали. За да спре движението на претоварената газка, Мустанов предприел завой надясно в Т-образно кръстовище. Задната гума на камиона се ударила в мантинелата, камионът подскочил и продължил напред, където се ударил челно  в друга мантинела и спрял.

 

От удара работниците в каросерията изхвърчали и паднали в дере. Шофьорът се опитал да помогне на пострадалите. Обадил се на съпругата си с молба да изпрати линейка. Три от берачките на билки починали, а петима били приети в болницата с различни травми, представляващи средни телесни повреди.

 

От назначената съдебно-автотехническа екпертиза по делото е установено, че камионът бил с неизправна спирачна система и  кормилна уредба. Последният задължителен технически преглед на камиона бил извършен преди повече пет години, не била платена и застраховка „Гражданска отговорност“. Освен претоварен с 21 пътници, камионът превозвал и дърва за огрев, събрани от берачите на билки в гората.

 

Подсъдимият О. Мустанов е наказван 13 пъти за административни нарушения по Закона за движение по пътищата. Делото срещу него е насрочено за разглеждане в Шуменския окръжен съд на 30 юни 2016 г. 

Коментари

Новини Варна