IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
17:19 | 20 юни 2016
Обновен: 21:42 | 27 април 2024

Прокуратурата оспорва прекратяването на делото срещу Светла Бъчварова

Главният прокурор поиска имунитета на Бъчварова заради неизгодна сделка с фирма на Гриша Ганчев

По материала работи: Слав Велев
Прокуратурата оспорва прекратяването на делото срещу Светла Бъчварова

Прокуратурата оспори пред Софийския апелативния съд прекратяването на делото срещу народния представител от "БСП лява България" Светла Бъчварова. Според държавното обвинение определението на Софийския градски съд, с което беше направено това, е незаконосъобразно. 
 

Главният прокурор поиска имунитета на Бъчварова заради неизгодна сделка, която тя сключва, когато е председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия, с фирмата на бизнесмена Гриша Ганчев за съвместно научно-изследователска и опитно-производителна дейност. Спорeд изчисленията на държавното обвинение от сделката Академията е била ощетена с малко над 1 326 000 лева. 
 

Съдия Атанас Атанасов върна делото на прокуратурата с мотива, че безкритично е бил копиран текст от експертизите по делото, без това да бъде изрично посочено, че прокурорът не е обяснил каква е връзката между пазарните цени и тези от договора с Ганчев, както и каква е била ползата за Бъчварова от неизгодния за Академията договор, т.е. какъв е прекият умисъл на щетата, за която е пратена на съд.
 

В протеста на Софийската градска прокуратура се казва, че непосочването на причинно-следствената връзка между сделка и вреда не води до ограничаване правата на страните по делото и затова не може да се третира като основание за връщане на делото. Твърди се, че в обвинителния акт е посочено ясно, че сключеният договор е нанесъл вреда на бюджета на Селскостопанската академия, както и че случаят е особено тежък заради произтичащите от него вредни последици и заради високата позиция, заемана от Светла Бъчварова. 

 

БНР

Коментари

Новини Варна