IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Крими
10:55 | 24 юни 2016
Обновен: 21:15 | 4 май 2024

Оправдаха баба, обвинена, че е убила с парацетамол внучето си

Тя лекувала високата температура на детето без консултация с лекар

По материала работи: Пламен Янков
Оправдаха баба, обвинена, че е убила с парацетамол внучето си

Втора оправдателна присъда получи баба от Тетевен, която лекувала високата температура на внучето си бебе със свещички Ефералган, без консултация с лекар. Росица Б. бе обвинена, че през януари 2013 г.е причинила по непредпазливост смъртта на детето, като през два часа му сложила 5 свещички ефералган във вила в местността "Синат тепе" в Ловеч.

 

Окръжнит съд в града обаче я признал за невинна, на база на експертиза, че детето не е починало от парацетамола, а от рядкото заболяване Синдром на Рей.

 

Делото в Апелативен съд Велико Търново е образувано по протест на Окръжна прокуратура – Ловеч. Основните доводи са за наличие на достатъчно доказателства за постановяване на осъдителна присъда, поради което се иска отмяна на първоинстанционният съдебен акт и постановяване на нова присъда, с която подсъдимата да бъде призната за виновна и осъдена.

 

В хода на проведеното в Окръжен съд Ловеч съдебно производство е била назначена тройна съдебно-медицинска експертиза, в която са били включени изтъкнати специалисти по детски болести, инфекционист и токсиколог. В хода на въззивното производство пред Апелативен съд Велико Търново, вещите лица, изготвили тази експертиза, са разпитани повторно.

 

Заключението на експертите е, че приетата от детето доза парацетамол в резултат на приложеното от подсъдимата лечение е под 200 мг/кг и не може да бъде летална. Същевременно вещите лица са посочили, че вирусната инфекция, от която детето е заболяло, съчетана с незрялостта на черния дроб, на фона на дадения парацетамол са отключили заболяване наречено Синдром на Рей.

 

Експертите подробно са описали, че Синдром на Рей е много рядко, но опасно заболяване, при което, изходът е летален. Също така сочат, че никой не би могъл да знае кога и при какви условия би се отключило такова заболяване, като е възможно това да стане и от еднократен прием на "Парацетамол" или "Ибупрофен".

 

Решението на Апелативен съд Велико Търново подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред ВКС.

24chasa.bg

Коментари

Новини Варна