IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
10:27 | 4 август 2016
Обновен: 11:49 | 24 април 2024

Как баща отвлече дъщеря си с напълно легални документи

Малката Ема е с българско гражданство и досега никога не се е разделяла със своята майка

По материала работи: Пламен Янков
Снимка bTV

Момиченце на 1,9 г. е изведено от страната от баща си, унгарски гражданин, без разрешението на майката, съобщи bTV. Според полицията детето вече е в Унгария. Малката Ема е с българско гражданство и досега никога не се е разделяла със своята майка.

 

Деница е женена за унгарски гражданин и живеят заедно в Ливан. Когато Ема навършва 10 месеца, те се връщат да живеят в България и Ема получава българско гражданство.


Нещата в техните отношения обаче се променят и след време Деница подава молба за развод. Тя съди съпруга си и за домашно насилие, но, докато тече делото в България, бащата успява да извади паспорт на детето и да го изведе извън граница.


Деница Димитрова обясни, че по съвет на свои адвокати никога не е лишавала бащата от възможност за контакт с детето.

 

Срещата, на която бащата отвлича детето, е започнала като обичайна среща между баща и дете в един от моловете в София, обясни Деница. Под претекста, че брат му е пристигнал от Америка за един ден и никога не е виждал момиченцето, те са се срещнали в търговския център, разказа майката. Според нея всичко е добре планирано, тъй като са се видели на ниво минус 1, където пък има директна топла връзка с метрото, която води до летището.

 

По думите й бащата и братът на мъжа й са я разсейвали умишлено, тя е изпуснала за минута детето от поглед, след което е започнала панически да се оглежда и да го търси.

 

Извикала е полиция, свикана е била и спешна среща в СДВР, като се е смятало, че става въпрос за отвличане на територията на България.

 

Детето обаче е било изведено още на обяд от страната и вече е в Унгария. Момиченцето не познава роднините на мъжа и не ги идентифицира като свои близки, обясни майката.

 

Деница каза, че не е предполагала, че е възможно чрез системата, чисто съдебно, без съгласието на майката, да бъдат изкарани абсолютно легално документи, за които тя изрично е казала, че не е съгласна да бъдат издадени.

 

Деница обясни, че е отишла на място в унгарското посолство февруари месец, защото е била заплашвана от мъжа си, че, ако не подпише за тези документи, трябвало да плаща глоба към унгарската държава в размер на до 4500 евро. Разговаряла е лично с посланика. Питали са я защо не е съгласна да даде подписа си за тези документи, а тя им е обяснила, че си има своите съображения.

 

По думите й посланикът се е обърнал към нея с укорителен поглед и е казал, че има чувството, че забелязва отмъстителност в поведението й. Деница му обяснила, че от самото раждане на детето е заплашвана то да й бъде отнето и не дава съгласието си за изваждане на тези документи. Оставила си е имената, както и телефон за връзка.


Документите на детето и паспортът са легални и бащата е имал право да изведе детето извън граница. Майката обаче недоумява как е възможно това да стане без нейно съгласие, в 21-ви век в ЕС.

 

Сокол Недков обясни, че са налице признаци за международно отвличане на дете. Това извеждане от страната не би следвало да се случва, когато няма съгласие на другия родител, освен ако има съдебно решение, което би могло да замести такова съгласие. Той обясни, че е възможно да се издаде паспорт без съгласие, но след съдебна процедура.

 

Според адвоката едно такова извеждане следва да бъде третирано като неправомерно. Той посъветва майката да се обърне към Министерството на правосъдието, като се позове на Хагската конвенция, и да се започне процедура по връщане на отвлечено дете.

Коментари

Новини Варна