IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Крими
18:50 | 17 ноември 2016
Обновен: 12:21 | 27 април 2024

Таен свидетел: За Ахмед Муса жените без фереджета са грях!

Муса редовно е изнасял и проповеди в пловдивския кв. Столипиново

По материала работи: Борис Проданов
Таен свидетел: За Ахмед Муса жените без фереджета са грях!

Пазарджишкият имам Ахмед Муса е проповядвал жените да ходят с фереджета. Тези, които не изпълнявали заръката били уличавани в извършването на грях. Това твърди таен свидетел №4, който бе разпитан от съдия Кристина Пунтева на поредното заседание по делото за проповядване на религиозна омраза и призоваване към ислямска война, което се води в Пазарджик.

 

Обвиняеми в процеса са 14 човека, като според прокуратурата Ахмед Муса Ахмед е техен организатор и ръководител, пише "24 часа".


Според свидетеля Ахмед Муса редовно е изнасял проповеди в пловдивския кв. Столипиново, в които възхвалявал течението уахабизъм в ислямската религия. Неговите сподвижници и също обвиняеми Йосиф Минчев и Ерджан Смаил организирали проповеди в Шекер махала. На проповедите често имало конфликти между мюсюлманите уахабити и тези, които изповядали традиционния ислям, твърди още свидетелят. Той отказа да отговаря на зададените му повече от 20 въпроса от обвиняеми и техни адвокати с мотив, че така самоличността му може да бъде разкрита.

 

Междувременно 8 от 14-те обвиняеми по делото подадоха искане до съда за промяна на мярката им за неотклонение от "домашен арест" в подписка. Сред тях е и Ахмед Муса Ахмед, който единствен все още е в ареста от ноември 2014 г. Според адвоката му Елвира Панкова, ако бъде признат за виновен Ахмед Муса може да бъде осъден по това дело максимално на 4 г. лишаване от свобода. След 2 г. в следствения арест той на практика вече е излежал половината от една подобна присъда.

 

dnes.bg

 

Още по темата: Разпитват тайни свидетели на делото срещу Ахмед Муса Ахмед

Коментари

Новини Варна