IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
21:30 | 11 ноември 2014
Обновен: 23:50 | 16 април 2024

Основателят на мормонската църква имал 40 жени

Съпругите на Смит били на възраст между 20 и 40 години.

По материала работи: Деян Михайлов
Основателят на мормонската църква имал 40 жени

Представители на Мормонската църква признаха, че нейният основател Джоузеф Смит е бил женен за 40 жени, една от които е била едва 14-годишна, пише агенция Ройтерс, цитирана от Днесбг.
Другите му съпруги били вече омъжени за неговите последователи. Признанието идва, след като в продължение на 200 години мормоните твърдяха, че Смит е бил стриктно моногамен.
Църквата на светиите на Исус Христос от последния ден се реши да извади на светло някои аспекти от своята история, включително и относно полигамията, практикувана от Смит и Бригъм Йънг. Те способстваха за основаването на град Солт Лейк Сити в щата Юта. Там се намира и до днес седалището на Мормонската църква.
В очерк, издаден от мормоните, и озаглавен "Многоженството в Къртланд и Науву" авторите разкриват, че Джоузеф Смит е бил женен най-малко за 30-40 съпруги. Мормоните винаги са били критикувани за отношението си към жените, към чернокожите, които нямаха право на висши духовни санове до 1978 година.
Същото важеше и за хомосексуалистите, които бяха прокуждани от храмовете, ако бяха сексуално активни. Съпругите на Смит били на възраст между 20 и 40 години. Но дъщерята на негов близък приятел, Хелън Мар Кимбъл, била едва 15-годишна и била "пришита" към него няколко месеца, преди да навърши 15 г.
Мормонската църква, основана през 1830 година, забранява полигамията през 1890 година, след като правителството на САЩ заплаши, че няма да позволи Юта да добие статут на американски щат.

Коментари

Новини Варна