IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
22:17 | 21 октомври 2014
Обновен: 03:58 | 27 юли 2024

Дали спадът на цената на петрола е само съвпадение?

Според някои анализатори САЩ може би умишлено манипулират пазара

По материала работи: manager
Дали спадът на цената на петрола е само съвпадение?

Неотдавнашният спад на цените на петрола може да се дължи не само на по-ниското търсене. Според някои анализатори САЩ може би умишлено манипулират пазара, за да навредят на Русия по време на геополитическото напрежение.

 

Патрик Легланд, световният ръководител на научните изследвания на Societe Generale призна, че няма задълбочени познания относно ситуацията, но заяви, че е "интересна случайност", че двете събития се случват по едно и също време.

 

"Дали причината е в по-ниското търсене или в хитрия ход на САЩ?", каза той пред CNBC в понеделник.

 

"Не съм убеден, че се дължи на по-ниското търсене. Може би това е някакъв тактически ход... Не съм сигурен, но като човек, който се занимава с пазарите, винаги се изненадвам от такива съвпадения."

 

Цената на фючърсите на суров Брент (вид петрол) премина границата в понеделник сутрин като достигна 86,48 $ за барел. Стоката се продаваше на най-ниската си цена от 2010 г. насам и спадна с 25 % от юни като породи опасения от свръхпредлагане и липса на търсене на ключови световни пазари.

 

Руските санкции

 

Междувременно икономистите предупредиха за незначителен растеж на световната икономика през идните години, а има и опасения от дефлация  на места като еврозоната. Позовавайки се на собствените си изследвания, Легланд заяви, че наистина има забавяне в световната икономика, но настоя, че то не е достигнало размер, съизмерим със спада на цените на петрола.

 

САЩ очевидно ще отрекат използването на каквато и да било манипулация и няма доказателства, които да твърдят с точност каквото и да е. "Това е много трудно да се докаже", каза Тимъти Аш, ръководител на научните изследвания по нововъзникващите пазари в Standard Bank.

 

"Чувал съм подобни предположения и преди. Очевидно всичко това е полезно за Запада, тъй като той увеличава натиска върху Русия", добави той.

 

Русия вече изпита на гърба си последиците от тежките икономически санкции от страна на Европейския съюз и САЩ след като присъедини Крим още през март. Тя е обвинявана и за подкрепа към проруските сепаратисти в Украйна. Руската икономика е силно зависима от производството на петрол и нейните прогнози за растеж бяха засегнати от геополитическите напрежения.

 

Международният валутен фонд намали наполовина прогнозата си за растеж за Русия за 2015 г. в началото на октомври и рейтинговата агенция Мудис понижи процента на суверенния дълг на страната в неделя, позовавайки се на продължаващия натиск върху ниските цени на петрола и неговия ограничен достъп до международните капиталови пазари.

 

Кибер ​​война?

 

Йоел Сано, ръководител на политическия риск в макроикономическата изследователска група Business Monitor International, отговори на твърдението на Легланд, като заяви, че е трудно да се каже дали е имало конспиративна част в намаляването на цената.

 

"Очевидно една от причините, поради които цените на петрола паднаха е, че в момента има огромно предлагане от страна на САЩ. Така че не знам дали САЩ умишлено се опитват по някакъв начин да манипулират цените, но със сигурност имат интерес от по-ниски цени на петрола", каза той пред CNBC в понеделник.

 

Джим Рикардс, старши управителен директор в Tangent Capital смята, че това е "правдоподобно", въпреки че той също признава, че не разполага с доказателства.

 

"По-ранните санкции на САЩ към Русия бяха доста смекчени и Европа не показа почти никакво желание да се съгласи с тях. Въпреки това, маневрирането със спада на цените на петрола е нещо, което засяга руския президент Путин по слабото място, без да наранява Европа в процеса, защото Европа в действителност извлича полза от ниските цени на петрола", каза той пред CNBC.

 

"Ако това продължи, на Путин може да му се наложи да използва двете най-мощни оръжия: да спре притока на природен газ към Европа или да затвори Нюйоркската фондова борса чрез кибер война... и двете ще бъдат катастрофални за глобалната икономика. Така че, може да стане и много  по-лошо от това."

 

Други експерти пък смятат, че това е просто слух. Джейсън Шенкер, президент на изследователската компания за стоков и финансов пазар Prestige Economics, присъства на събрание относно петрола в Тексас миналата седмица и разказа пред CNBC за "широко разпространените слухове" по отношение на спада в цената на петрола.

 

Автор на статията: Мат Клинч, CNBC

ФБР.bg

 

Коментари

Новини Варна