IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
21:12 | 6 август 2017
Обновен: 23:18 | 20 април 2024

WikiLeaks: Макрон е сред организаторите на украиския преврат

По материала работи: Слав Велев
WikiLeaks: Макрон е сред организаторите на украиския преврат

Президентът на Франция Еманюел Макрон е участвал в организирания държавен преврат в Украйна през 2013-2014 гг. става ясно от документите, разпространени от организацията WikiLeaks. В тях също така се посочват редица европейски структури, оказали активна поддръжка на преврата.

 

Към документите е приложена кореспонденция между Макрон и Мао Пенин, заместник кмет на Париж: „Благодаря ви за информацията и за позицията – нашата и на всички, които вярват в демократичното и единно бъдеще на Европа, включително и на Киев”.

 

В друга кореспонденция се обсъждат събитията в Киев, включително посещението на върховния представител на ЕС по външните въпроси Катрин Аштън. Паралелно Куентин Гийман, президент на неправителствената организация Cosmopolitan Project Foundation се обръща към германския социалдемократ Мартин Шулц да проконтролира ситуацията от негова страна и да препрати информацията на щаба на Макрон. Представител на Шулц отговаря следното: „Президентът Шулц отделя особено внимание на ситуацията в тази страна и проследява гражданската мобилизация и проевропейските сили, които са се активизирали в Киев и други украински градове. Този интерес е отдавна”. Също така, по думите на представителя, със съдействието на Шулц е създадена мониторингова група от Европарламента.

 

През май 2014 г. Гийман пише: „Мисля, че не сме длъжни и не може да не реагираме. Оставаме тук от 23 април до 25 май до изборите, които касаят основни въпроси, които винаги защитаваме”. Предлага се да бъде публикуван призив към френската младеж и да се организира среща по темата в Париж.

 

fakti.bg

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна