IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
19:04 | 28 октомври 2014
Обновен: 01:10 | 20 април 2024

Изпробват върху 120 души ваксина срещу ебола

Първите клинични изпитания ще започнат в Лозана, Швейцария.

По материала работи: Борис Проданов
Изпробват върху 120 души ваксина срещу ебола

Първите клинични изпитания на ваксина срещу ебола ще започнат тази седмица в Швейцария, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на съобщение на Световната здравна организация.


Ваксината на фармацевтичния гигант "ГлаксоСмитКлайн", която все още е в експериментална фаза, ще бъде изпробвана тази седмица върху 120 души в болницата в Лозана (близо до Женева), се посочва в комюнике на СЗО.


Ваксината е една от онези, които вече са или ще бъдат тествани срещу вируса. Подобни изпитания вече са в ход в Мали, Великобритания и САЩ, а през ноември ще започнат в Швейцария и Германия. През декември в пробните изпитания на ваксината ще бъдат включени още три от най-засегнатите от епидемията държави - Либерия, Гвинея и Сиера Леоне.
"Това е последният етап, който евентуално ще ни позволи да предложим възможно най-бързо сигурна и ефикасна ваксина срещу ебола", заявяват от СЗО.


Успоредно с това в Женева ще има клинични изпитания на втора ваксина, която СЗО отнася към перспективните. Тя съдържа рекомбинантен вирус на везикуларния стоматит, в който е вкаран ген на вируса ебола.


В Женева ще бъдат тествани 5 различни дозировки на ваксината. Общо 250 доброволци ще участват в двата теста. Предвижда се изпитанията да продължат от 6 месеца до година, но първите резултати ще са готови през декември.
При успех още през януари 2015 г. ваксините ще могат да бъдат доставени в страните от Западна Африка, където от декември заболяването е предизвикало смъртта на близо 5000 души, а заразените са над 9200.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна