IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
11:42 | 29 октомври 2014
Обновен: 10:15 | 16 април 2024

Папа Франциск: Теорията за Големия взрив не противоречи на църквата

По думите на епископа на Рим научните обяснения за произхода на света и живота не изключват ролята на Бог в сътворението

По материала работи: Златина Добрева
Папа Франциск: Теорията за Големия взрив не противоречи на църквата

Научните теории, които включват схващането, че т. нар. Голям взрив е създал Вселената преди 13,7 млрд. години и идеята за възникването на живота чрез еволюцията, не противоречат на учението на Католическата църква. Това заяви папа Франциск на заседание на Понтификалната академия на науките - независима институция със седалище във Ватикана и финансирана главно от Светия престол, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
По думите на епископа на Рим научните обяснения за произхода на света и живота не изключват ролята на Бог в сътворението. "Началото на света не е дело на хаоса, дължащ произхода си на нещо друго, но то произтича пряко от върховния принцип, който съзидава от любов", каза той. Според папата "Големият взрив", който днес е смятан за начало на света, "не противоречи на съзидателната намеса на Бог, а напротив - той се дължи на нея". След това Франциск констатира: "Еволюцията в природата не е в контраст със замисъла на божественото сътворение, защото еволюцията се дължи на сътворението на същества, които еволюират".
На времето Римокатолическата църква е отхвърляла научните обяснения за възникването на Вселената, противоречащи на Библията. Едва през 1950 г. папа Пий XII окачествява еволюцията като вярна научна концепция за развитието на човека, а през 1996 г. папа Йоан-Павел II препотвърждава това. През 2011 г. папа Бенедикт каза, че научните теории за произхода и развитието на света и живота не противоречат на вярата, но оставят много въпроси без отговор.

Коментари

Новини Варна