IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
21:30 | 31 октомври 2014
Обновен: 20:49 | 20 април 2024

Иззеха $32,5 млн. в брой от дома на висш чиновник в Китай

Властите разследват кмет в Синцзян за корупция

По материала работи: Ставри Таргов
Иззеха $32,5 млн. в брой от дома на висш чиновник в Китай

Китайските следствени органи откриха над 200 милиона юана (32,5 млн. долара) в брой в дома на заместник-началника на отдела за каменни въглища в китайското Национално енергийно управление, обвинен във вземане на подкупи, съобщи агенция Синхуа, цитирана от ТАСС и Асошиейтед прес.

Това е най-крупната конфискувана сума от създаването КНР, каза началникът на отдела за борба с корупцията в главната прокуратура Сюй Цзинхуей.

Ако иззетите пари се натрупат в пачки от по 100 юана една върху друга, височината на колоната би достигнала 230 м – над две трети от височината на Айфеловата кула, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Кметът на Хотан - исторически град в китайския Синцзян-Уйгурския автономен район и огнище на антикитайските бунтове сред преобладаващо мюсюлманското население в района, е разследван за корупция. Това съобщи сайтът на регионалната Комисия за дисциплинарна инспекция към комунистическата партия, цитиран от Франс прес.

Адил Нурмемет - тюркоезичен уйгур като близо 90 процента от жителите на Хотан (третият по големина град в Синцзян, с население 320 000 души) - е заподозрян в "тежки нарушения на дисциплината" - формулировка, която в Китай използват за корупционни практики.

Четиридесет и шест годишният Нурмемет е кмет и заместник-секретар на комунистическата партия в Хотан от 2009 г. Дисциплинарна инспекция на ККП, извършена през юли, установила, че Синцзян представя незадоволителни резултати в областта на комунистическата дисциплина, посочва официозът "Чайна дейли", съобщи Dnes.bg.

Черно море

Коментари

Новини Варна