IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
18:48 | 1 ноември 2014
Обновен: 20:09 | 28 март 2024

Круизен кораб заседна в плитчини край Норвегия

Инцидентът се случи в северозападната част на страната, в една от точките на популярния круизен маршрут по западните и северни райони на северната държава.

По материала работи: manager
Круизен кораб заседна в плитчини край Норвегия

Британският круизен кораб Marco Polo, на борда на който се намират 1096 пасажери и членове на екипаж, заседна в плитчина близо до крайбрежието на Норвегия. Норвежкото телеграфно бюро съобщава, че опасност за живота на хората няма, тъй като корпусът на плавателния съд не е повреден съществено, неговата херметичност не е нарушена и наклонът му е 4-5 градуса.

„Ситуацията е под контрол, животът и здравето на пасажерите не са застрашени. Корабът не е подавал сигнал за бедствие, но при него вече са пристигнали кораб на бреговата охрана и буксир”, заяви за журналисти представител на северното норвежко подразделение на Централната спасителна служба в страната Ларс Недревог, съобщи ТАСС, предаде ФБР.bg.

Инцидентът се случи в северозападната част на страната, в Букснес фьорде, на няколкостотин метра от брега. Корабът е трябвало да пусне котва край Лофотенския архипелаг, близо до селището Гравдал – една от точките на популярния круизен маршрут по западните и северни райони на Норвегия.

От спасителните служби отбелязват, че точните причини за случилото се са неясни, въпреки, че съществена роля явно е изиграл и силният вятър, заради който корабът се е отклонил от курса си. Нужда от евакуация на пасажерите няма, но много от тях са извозени с лодки до брега, за да разгледат местните забележителности. От началото на прилива буксирът ще трябва да издърпа кораба от плитчината.

Пътническият кораб Marco Polo е нает от британската туристическа компания Cruise and Maritime Voyages, а е регистриран на Бахамските острови. 8-палубният кораб е построен през 1965 г. в Германия по поръчка на Съветския съюз и до 1991 г. е извършвал круизи по целия свят под своето първо име – „Александър Пушкин”. През 1991 г. корабът е продаден на британския предприемач Хари Хероуд, реновиран е и е преименуван на Marco Polo.

 

Коментари

Новини Варна