IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
18:56 | 2 ноември 2014
Обновен: 16:07 | 16 април 2024

Италия спира да спасява бежанци в Средиземно море

Ще загинат още много хора, търсещи спасение в Европа

По материала работи: manager
Италия спира да спасява бежанци в Средиземно море

Италия прекратява своята морска спасителна мисия в Средиземно море, а останалата част от Европа отказва да плати за връщането на всички бежанци. Това предупреждават служители, юристи и групи за помощ, които работят с повече от 150 000 бежанци, пристигнали на италианските брегове тази година, съобщи The Guardian, цитиран от ФБР.bg.

 

Повечето от тях са предприели пътуването с разнебитени плавателни съдове, експлоатирани от безскрупулни трафиканти, безразлични към опасностите за хората на борда. Една ужасна катастрофа миналата година, в която се удавиха над 300 души, принуди Рим да предприеме мерки и флотата стартира хуманитарната операция за 29 млн. евро на месец Mare Nostrum, която патрулира по границите на либийските териториални води и търси бедстващи кораби.

 

От събота тази операция официално приключи, заменена от операция Triton. "Притеснявам се, че с края на Mare Nostrum ще има повече смъртни случаи в Средиземноморието", заяви Луиджи Аматуна, кметът на Поцало, където около 23 000 бежанци са дошли на брега през първите девет месеца на тази година. "Искам да бъда кмета, който приветства хората, избягали от войната и разрушението, а не кмета, който получава труповете".

 

Извънредният наплив се равнява на повече от четвърт от населението на малкия град, но след като видя стотици отчаяни имигранти и погреба 66 души, които не са оцелели по време на пътуването, той се превърна в яростен застъпник за правата им.

 

Много италиански политици твърдят, че спасяването на мигранти насърчава и други да предприемат това пътуване – аргумент, който отекна от британското правителство, когато то отказва да финансира Triton - и улеснява работата на трафикантите, тъй като те вече няма нужда да се притесняват дали лодките достигат Европа. Аматуна каза, че няма причина да остави хората да умират. "Със сигурност това дава по-голяма мотивация на хората да предприемат същото пътуване, но това не е причина да им се откаже помощ", заяви той.

 

Дори и ако една по-малка спасителна операция удържи броя на заминаващите временно, тя няма да направи нищо, за да спре трагедиите в Средиземно море, тъй като повечето от тези, които пътуват в животозастрашаващите лодки са наясно, че може и да не оцелеят в тази авантюра, но чувстват, че нямат друг избор.

 

Около половината от пристигналите тази година са от Сирия или Еритрея, сочат данни на ООН.

 

"След три години поисках паспорта си, за да се прибера у дома, но фирмата го задържа, така че продължавам да работя", каза 22-годишният Амин, който работил в Либия законно и се опитал да се прибере у дома, преди да бъде принуден да се качи на лодка. "Хората умираха всеки ден. Животът беше невъзможен". Той прекарал четири дни в морето, два от които без вода, и след спасителна операция на Mare Nostrum сега живее в Поцало. "Толкова съм щастлив в Италия, тук няма бой, няма смърт".

 

Може би знак за мащаба на проблема е и това, че близо 1500 души са били спасени от благотворителна организация, създадена, за да претърси морето, след като папа Франциск осъди "глобалното безразличие" към бежанската криза.

 

Международната благотворителна кампания „Лекари без граници”, чиито лекари се грижат за новопристигналите, също предупредиха, че прекратяването на Mare Nostrum няма как да възпре повечето пристигащи. "Не мога да кажа, че операцията трябва да приключи", каза Стефано ди Карло, ръководител на мисията в Италия. "Това са уязвими хора, които са избягали от войната... много от тях жени и деца. Няма по какъв друг начин тези хора да стигнат до Европа, така че те ще продължават да опитват, независимо дали има животоспасяваща операция или не".

 

Има няколко проблема с Triton, твърдят критиците. Тя патрулира само около 30 мили от италианския бряг и разполага с много по-малко ресурси. Тя има и различни правомощия, които биха могли да я поставят в затруднено положение, когато се сблъска с най-тежките трагедии.

 

ЕС дори не подозира за мащаба на трагедията, предупреждава Леонард Дойл, говорител на Международната организация по миграция, част от Организацията на обединените нации. Групата започна да следи броя на загиналите по миграционните маршрути по целия свят в края на миналата година, когато стана ясно, че никой друг не води такава статистика. Регистрирани са над 3000 смъртни случая в Средиземно море само през тази година, дори когато Mare Nostrum е действала, но нейната база данни е непълна и не се забелязват особени усилия от страна на правителствата да съставят достоверен запис.

 

"Струва ми се, че акцентът е поставен върху грешната страна на проблема. Той е бил в преброяването на броя на хората, които пристигат, а не на тези, които са били натоварени в лодките от контрабандистите с пълното съзнание, че ще потънат", каза Дойл.

 

"Не искам да се качвам на лодката", споделил 24-годишният Муса от Гамбия, който е видял как най-малко 10 души умират по време на пътя към Италия. "Не мога да плувам, а бях гледал по телевизията какво се е случило с другите преди това. Нямах друг избор".

 

Коментари

Новини Варна