IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
21:14 | 2 ноември 2014
Обновен: 05:35 | 28 март 2024

Българин сражавал се в редиците на талибаните е убит

Ислямистките форуми не съществуват дълго в интернет. Чрез тях обаче различните ислямистки групи разпространяват снимки на „шахиди”, загинали за джихада.

По материала работи: manager
Българин сражавал се в редиците на талибаните е убит

Снимка бТВ: Анис Българина (вдясно)

 

Българин е бил в редиците на пакистанските талибани. Разследване на арабиста професор Владимир Чуков и журналиста от bTV Светослав Иванов доказва, че при атака на американски дрон преди година е загинал млад мъж, известен с прякора Анис Българина.

 

Ислямистките форуми не съществуват дълго в интернет. Чрез тях обаче различните ислямистки групи разпространяват снимки на „шахиди”, загинали за джихада.

 

Във вече закрития форум „Ханейн” се виждат две снимки. Първата показва мъж, загинал в Южен Вазиристан.

 

„Ценният и изключителен брат Омар от Южен Вазиристан, беше приет от Аллах като мъченик на 21-годишна възраст”, пише до нея.

 

На втората обаче се вижда лице, което събужда интерес. „Анис Българина беше приет от Аллах, след като стана мъченик в Северен Вазиристан”, пише до нея.

 

„Името Анис означава, че не е бил лидер, но има много силен елемент на лоялност. Анис означава компаньон в най-добрия смисъл на думата”, коментира проф. Владимир Чуков в студиото на „120 минути”.

 

Вазиристан е гранична зона между Афганистан и Пакистан. Наречена „Ничия земя", където оперират различни кланове, свързани с талибаните. Според анализатори 1/3 от световните атентати се планират именно във Вазиристан.

 

Тази снимка се появява и в „САЙТ”, специализирана платформа за наблюдение на ислямистките активности, която първа разпространи потресаващите видео материали с убийствата на чужденци от ислямска държава.

 

Заглавието е „Фейсбук страница съобщава за смъртта на предполагаем български джихадист в Пакистан”. „Точно заради това искам да свикаме съвет по сигурността”, заяви военният министър Велизар Шаламанов в предаването „120 минути” в коментар по темата.

 

Анис Българина е загинал преди година след атака с дрон. Лидерът на клана „Хакани” Бадредин Хакани също е убит при атака с дрон. „Най-вероятно той е бил в обкръжението на някой от следените лидери. Бадрадин хакани също беше ликвидиран с дрон”, посочи проф. Чуков.

 

„Това момче сигурно също е имало и военен опит. Кланът „Хакани” са елитните талибани – бащата беше министър до 2001 г., след което си направиха частен джихад. Когато чужденци отидат там, те получават ислямско име, но държавата по произход остава и прякорът Българина фигурира навсякъде”, отбеляза още арабистът, според когото с голяма доза сигурност може да се твърди, че произходът на Анис наистина е български.

 

Проф. Чуков настоя за „много отговорна реакция” от страна на българските институции. „Трябва да се разиграят всякакви възможности – как това голобрадо момче е попаднало сред елитните талибани. Има и една малко вероятна теза – че е дезертьор. Да си припомним американския редник Бъргал, който официално беше пленен, но според неговите приятели по взвод той сам е отишъл при талибаните”, посочи още проф. Чуков.

 

Военният министър Велизар Шаламанов призна, че не е запознат със случая. „В такава сложна среда, в която се развиват действията, трябва да се следи детайлно информацията от различни източници. Може от различни страни да постъпват данни и да формират мнения. Моят опит от 1999 г., когато България беше въвлечена в кризата в Косово, а след това и в други, показва, че именно Министерският съвет е нивото, на което трябва да се води дискусията чрез Съвета по сигурността с информация от службите”, заяви той в предаването „120 минути”.

Коментари

Новини Варна