IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
10:57 | 3 ноември 2014
Обновен: 13:17 | 16 април 2024

Избирателите в Донецк и Луганск гласували за свободата

"Избирателите в Донецката и Луганската народна република (ДНР и ЛНР) гласуваха за свободата", пише руският проправителствен в. "Известия"

По материала работи: Юлиян Атанасов
При чести избори чиновниците не работели

 

"Избирателите в Донецката и Луганската народна република (ДНР и ЛНР) гласуваха за свободата", пише руският проправителствен в. "Известия" в заглавие на статия за вчерашния вот в двете сепаратистки области от Източна Украйна, съобщава dnes.bg. "Гласуването мина при висока активност и без сериозни нарушения", твърди "Утро".
За "президент" на ДНР бе избран Александър Захарченко, а за лидер на ЛНР - Игор Плотницки. На изборите за парламенти водят съответно движенията "Донецка република" и "Мир на Луганск", посочват руските вестници, като цитират предварителни данни на избирателни комисии и резултати от екзитполове.
Руското външно министерство заяви, че изборите са произведени според договореностите от Минск; ЕС и САЩ са убедени в обратното, отбелязва "Ведомости". Според Киев изборите са незаконни и грубо нарушение на протоколите от Минск, но представител на руския парламент заяви, че Държавната дума има готовност да сътрудничи с ДНР и ЛНР, пише "Утро".
"Самият факт, че се състояха успешни избори в най-трудни, всъщност военни условия, показва, че населението там подкрепя действащата власт, че я смята за своя. И ние, естествено, ще взаимодействаме с нея, както с всяка легитимна власт", цитира изданието Франц Клинцевич от ръководството на "Единна Русия" - водещата партия в Думата.
Пресслужбата на Съвета за сигурност на Украйна отбелязва многобройни противоправни действия спрямо местното население по време на изборите. Наблюдатели от различни страни обаче не потвърждават изявленията на киевските власти, пише "Известия".
"Всичко бе организирано много професионално. На хората бе гарантирана сигурност. Същото бе регистрирано и на референдума в Крим", заявил например руският депутат комунист Александър Юшченко.
"Тези избори няма да бъдат признати от никоя нормална страна, защото няма ни най-малки основания това да се нарича избори. Затова пък има основания самозваните "републики", наводнени с руски "доброволци" и руски оръжия, да бъдат смятани за терористични анклави", заявява "Новая газета".
Според "Комсомолская правда" всички гласували са били "наясно,че ги очаква труден път. И може би дори с нова война - по-мащабна. И това е много силен и мъжествен избор, който за Киев би било полезно да признае официално", добавя вестникът.
Щом "границите не са определени, а войските не са изтеглени, винаги ще има вероятност от военен конфликт", разсъждава молдовският експерт Владимир Брутер пред в. "Свободная преса".
Изборите в Донецк и Луганск няма да доведат според него до траен мир, защото "липсват политически основания, липсва политическа воля от страна на онези, които вземат решенията". Изборите са "абсолютно правилна стъпка" и ще имат положителен резултат, смята руският политолог Алексей Кочетков. Независимо какво иска Киев, той няма военна сила, способна да се справи с ДНР и ЛНР; съответно рано или късно ще се наложи да се съобразява с народите от тези републики. И сега се появява точно такъв субект, който ще може да преговаря с Киев - естествено, чрез посредници, обяснява аналитикът. "А и днешната власт в Украйна всъщност не е напълно законна власт. Те самите дойдоха на власт с военни преврати, после просто си нагласяваха избори. Затова легитимността им също е доста условна", добавя Кочетков.

 

Коментари

Новини Варна