IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
11:02 | 3 ноември 2014
Обновен: 08:19 | 26 март 2024

Бил Гейтс атакува финансово и маларията

Американският милиардер и филантроп Бил Гейтс се готви да даде над 500 милиона щатски долара за борбата срещу различни епидемии в развиващите се страни

По материала работи: Юлиян Атанасов
Бил Гейтс атакува финансово и маларията


Американският милиардер и филантроп Бил Гейтс се готви да даде над 500 милиона щатски долара за борбата срещу различни епидемии в развиващите се страни, на първо място сред тях е маларията, според изявление, публикувано в понеделник, пише БГНЕС. Бившият президент на "Майкрософт" , за когото ебола е "призив за действие", направи съобщението на 63-тата годишна среща на Американското дружество по тропическа медицина и хигиена в Нови Орлеан, щата Луизиана, САЩ. Той посочи, че благотворителната семейна фондация Гейтс ще похарчи повече от 500 милиона долара през 2014 г., "за да се намалят тежките последици от маларията, пневмонията, диариите и серия от паразитни инфекции, които са сред главните причини за смъртността и инвалидности в развиващите се страни", се казва в изявлението. Бил Гейтс каза, че в допълнение към този ангажимент фондацията увеличава с 30% годишното финансиране за борба с маларията. Описвайки епидемията от хеморагичната треска ебола, която уби вече почти 5 хиляди души в Западна Африка от началото на годината, той я нарече "критичен момент в историята на здравеопазването в световен мащаб", като подчерта "необходимостта от по-големи усилия, за да бъдат преборени устойчиви на медикаменти заболявания като маларията и тропическата треска".
Става дума "да се посветим на голямата кауза - намаляването на глобалната тежест на заразните болести", каза той в уводните бележки към речта му, публикувана в понеделник.
Според Бил Гейтс ликвидирането на маларията до средата на този век е "цел едновременно необходима и достижима". "Ние няма да я достигнем с малки крачки. Историята показва, че единственият начин да се спре маларията е да се ликвидира окончателно", каза той.
През септември фондацията на Гейтс обяви, че отделя 50 милиона щатски долара за подкрепа на борбата с ебола.

 

Коментари

Новини Варна