IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
10:41 | 8 ноември 2014
Обновен: 23:12 | 20 април 2024

НАТО няма информация за нова руска инвазия в Украйна

По материала работи: Златина Добрева
НАТО няма информация за нова руска инвазия в Украйна

НАТО и Пентагонът не разполагат с доказателства, че Русия е осъществила нова военна инвазия в Украйна. Това гласи официалният коментар на техните ръководители, след като Киев обвини Москва, че колона от десетки танкове и камиони с боеприпаси и войници са пресекли границата на страната. Ако все пак това бъде доказано, Западът ще го приеме като поредно нарушаване на териториалния интегритет на Украйна, обяви говорителят на Белия дом Джен Псаки.
Изявлението на говорителя на Украинският съвет за национална сигурност Андрей Лисенко, че 30 танка, 16 гаубици и 30 камиона са навлезли на украинска територия взриви западните медии.
НАТО реагира със съобщение, че е наясно с тези съмнения, но те все още нямат потвърждение. Ако са факт – биха означавали нова руска агресия, се казва в съобщението. То се припокрива и с позицията на Държавния департамент на САЩ.
„Днес ние виждаме нови сигнали на руска инвазия,” заяви говорителят на Белия дом Джен Псаки. - „САЩ силно осъждат такива действия и, ако се потвърдят, ще бъдат третирани като нова агресия и нарушаване на споразуменията от срещата в Минск. Нашата позиция не е променена – руските оръжия и военни трябва да бъдат изтеглени от Украйна. Суверенитетът на страната трябва да бъде възстановен, а границата да бъде наблюдаване от ОССЕ. Всички заложници трябва да бъдат освободени веднага”.
Американският държавен секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров проведоха кратък разговор в Пекин в кулоарите на срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо партньорство. Очаквано, тя завърши отново без пробив в позицията на Москва. „Сепаратистите и правителството подписаха споразумение за примирие,” заяви Лавров. – „От тях зависи кога ще прекратят тази линия на несъгласие и противопоставяне, която и двете страни следват в момента”.
Руското военно министерство от своя страна, изостри тона към Украйна, обвинявайки Киев в провокация.

bgonair.bg

Коментари

Новини Варна