IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
16:46 | 8 ноември 2014
Обновен: 23:01 | 16 април 2024

Михаил Горбачов: Светът е на ръба на нова Студена война

Без руско-германско партньорство не може да има сигурност в Европа, подчерта бащата на перестройката

По материала работи: Златина Добрева
Михаил Горбачов

"Кръвопролитните събития в Европа и Близкия изток на фона на практическото прекратяване на диалога между държавите предизвикват огромна тревога. Светът е на ръба на нова Студена война, а някои дори казват, че тя вече е започнала", заяви днес бившият съветски президент Михаил Горбачов, цитиран от ТАСС и БТА.
Той говори на симпозиум в Берлин, озаглавен "25 години след падането на Берлинската стена - нови кризи, нови съмнения, нови стени".
Участниците във форума - политици, експерти, дейци на науката и културата - обсъждат сегашното положение в света и пътищата за преодоляване на напрежението в отношенията между Запада и Русия.
"Изглеждаше, че Европа ще стане пример за другите, създавайки стабилна система за взаимна сигурност и ставайки лидер в решаването на глобалните проблеми. Но събитията тръгнаха по друг вектор, европейската и световната политика не издържаха изпитанията на новите условия на глобалния свят след Студената война", отбеляза Горбачов.
Ако продължава така, Европа ще загуби силния си глас в световните дела, останалите ще престанат да я слушат, добави той. Всичко това се отрази негативно на отношенията между Русия и Германия, което може да нанесе дългосрочна вреда на нашите отношения, които бяха образцови. "Без руско-германско партньорство не може да има сигурност в Европа", подчерта бащата на гласността и перестройката.
Той обвини Запада, и в частност САЩ, че са се подали на "триумфализъм" след рухването на комунистическия блок преди четвърт век.
"Възползвайки се от отслабването на Русия, от отсъствието на противотежест, те изявиха претенция за монополно лидерство и доминиране в света. Събитията от последните месеци станаха следствие от тази недалновидна политика, от политиката на налагане на своята воля, на свършените факти, на игнориране на интересите на партньора", подчерта бившият съветски лидер.
Това, което се случи в света напоследък, той охарактеризира като колапс на доверието, което според него не е свързано само с последните събития. "Това доверие, изградено с толкова много труд, не бе подкопано вчера, а много по-рано. Корените на днешната ситуация се намират в събитията от 90-те години", каза Горбачов. Вместо да градят принципите на общоевропейската сигурност и да проведат мащабна демилитаризация, "Западът и най-вече САЩ се обявиха за победители в Студената война", констатира той и припомни за разширяването на НАТО на изток, за намесата в бивша Югославия, в Косово, в Ирак, Сирия и Либия, за плановете за разполагане на противоракетна отбрана в Европа.
"Всички, дори и най-трудните въпроси, може да се решават по политически и дипломатически път. Негативните тенденции могат да бъдат спрени чрез политическа воля и правилно подреждане на приоритетите", подчерта Горбачов.

Коментари

Новини Варна