IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
21:51 | 9 ноември 2014
Обновен: 20:54 | 25 април 2024

Първият гей брак в Русия беше сключен в Санкт Петербург

Единият партньор по паспорт е мъж, а другият жена

По материала работи: Лиляна Трънкова
Първият гей брак в Русия беше сключен в Санкт Петербург

Жена и транссексуална сключиха официално брак в град Санкт Петербург. Това съобщи организация за защита на правата на хомосексуалните, като обяви това за първия брак на хомосексуална двойка в Русия. В страната еднополовите бракове са забранени, припомни Франс прес, цитирана от БТА.
Бракът е бил възможен, тъй като по паспорт транссексуалният партньор, който е на хормонална терапия, за да стане жена, е мъж.
Сключването на брак беше възможно, понеже официално това е съюз между мъж и жена, посочиха от организация "Изход" ("Выход).Такова нещо се случва за първи път в Русия, допълниха от организацията.
Това е обида за хиляди руски семейства. Смятам да поискам анулирането на този брак, коментира пред АФП Виталий Милонов, местен депутат и автор на закона срещу хомосексуалната "пропаганда".
Русия, където до 1993 г. хомосексуалността се смяташе за престъпление, а до 1999 г. за психично заболяване, миналата година прие закон, наказващ всякакви прояви на хомосексуална и педофилска пропаганда пред малолетни с глоби и затвор. Законът предизвика остри критики на Запад, припомня АФП.

 

Коментари

Новини Варна