Варна 17°
fallback
Свят
09:34 | 10 ноември 2014
Обновен: 23:35 | 20 април 2024

Над 80% от каталунците се отказаха от Испания

Около 80,7 на сто от участвалите в символичното допитване за независимостта, организирано вчера в испанската автономна област Каталуния, са гласували за отделяне от Испания, показват частични резултати, цитирани от Франс прес.

По материала работи: Пламен Янков

Около 80,7 на сто от участвалите в символичното допитване за независимостта, организирано вчера в испанската автономна област Каталуния, са гласували за отделяне от Испания, показват частични резултати, цитирани от Франс прес.

Резултатите са обявени след преброяване на 88,4 на сто от бюлетините. Те означават, че 1 649 239 души са гласували с "да" и на двата въпроса в допитването: "Искате ли Каталуния да бъде държава?" и "Ако да, искате ли да бъде независима от Испания?", съобщи заместник-председателят на каталунското правителство Жоана Ортега. 

По данни на ТАСС в допитването са участвали най-малко 2 милиона 250 хиляди души. Противниците на допитването бяха обявили, че ще бойкотират гласуването. 

Символичното допитване за независимост на Каталуния, организирано вчера от местните власти, е безполезен пропаганден акт, заяви испанският министър на правосъдието Рафаел Катала вчера, предаде Франс прес.

Министърът беше първият член на консервативното правителство на Мариано Рахой, изразил мнение за допитването. Според него символичното допитване е политическа пропаганда в полза на регионалния лидер Артур Мас, и е без демократично значение. 

Активността на референдума показва най-малко, че има силна мобилизация на подкрепящите независимостта избиратели. На местните избори през 2012 г. само 1,7 милиона от тях подкрепиха борещите се за независимост партии. Според философа и политолог Хосеп Рамонеда, който пише за в. "Паис", допитването е шамар за Рахой, който е отслабен от него, отбелязва АФП.

Артур Мас, председателят на каталунското регионално правителство, обяви от своя страна допитването за независимост за "пълен успех". То доказва, че Каталуния иска да се управлява сама, и иска сама да решава съдбата си, подчерта той. Мас отправи призив към правителството в Мадрид да произведе "окончателен референдум за суверенитета на Каталуния както беше направено в Шотландия, а преди това и в Квебек", предаде ТАСС.

Участието на над два милиона избиратели е много силен резултат в сегашните условия, подчерта Мас. според него при произвеждането на допитването е бил постигната идеалната симбиоза на държавни органи, обществени движения и граждани. 

"Съжалявам, че първите реакции от Мадрид бяха отново обагрени от голямо политическо късогледство и голямо безразличие, дори от нетолерантност. Това оставя горчив вкус, защото днес те имаха златна възможност да разберат посланието", добави той, визирайки изявлението на Катала.

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback