IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
20:08 | 10 ноември 2014
Обновен: 23:46 | 16 април 2024

Искаме от ЕК да подкрепя земеделците при кризи

Това стана с декларация, представена днес в Брюксел

По материала работи: Борис Проданов
Искаме от ЕК да подкрепя земеделците при кризи

21 страни членки, сред които и България, съобщиха, че са се обединили в Брюксел, за да гарантират, че ЕС ще може да осигури през 2015 г. достатъчно средства, за да помогне наземеделците да преодолеят руското ембарго и други възможни кризи.


Мобилизацията чрез съвместна декларация, представена днес на среща в Брюксел, цели да попречи на Комисията да намали процента на разполагаемите средства, каквото намерение обяви в средата на октомври. 21 подписали се министри, сред които на Полша, Ирландия и Испания, изпратиха“много ясен сигнал на Комисията“,заяви френският им колега Стефан Льо Фол.“Невъзможно е да приемем система, при която в крайна сметка земеделците ще изгубят ниските цени, руското ембарго и намаляването на помощите“,подчерта той. Спорът между държавите и Комисията ще трябва да бъде решен в рамките на големите пазарлъци за годишния бюджет, който трябва да бъде готов на 17 ноември,съобщи европейски източник.

“21-те държави имат с какво да блокират“преговорите по европейския бюджет за 2015 г., ако не бъдат удовлетворени, предупреди Льо Фол. Освен това министрите на Германия и Италия изразиха подкрепата си, въпреки че не подписаха общата декларация. Битката е за 450 милиона евро, предназначени за земеделски субсидии, на които 21-те искат да разчитат през 2015 г., за да осигурят финансирането на 344 милиона евро помощи, обявени още през август и на евентуални други мерки за подкрепа, взети междувременно.


Новата обща земеделска политика предвижда също“кризисен резерв“,който може да бъде използван всяка година, на стойност 430 милиона евро, но срещу орязване с 1% на редовните европейски субсидии за земеделците.


АФП

Коментари

Новини Варна