IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
08:06 | 11 ноември 2014
Обновен: 23:48 | 20 април 2024

Дейвид Камерън: Не искаме нова Студена война

Великобритания е готова да подкрепи затягане на санкциите срещу Русия, ако прецени, че тя "продължава да дестабилизира" ситуацията в Украйна

По материала работи: Златина Добрева
Камерън е готов да работи с Юнкер

Великобритания не желае нова "студена война", но е готова да подкрепи затягане на санкциите срещу Русия, ако прецени, че тя "продължава да дестабилизира" ситуацията в Украйна. Това предадoха ТАСС и БТА, като се позова на реч на британския премиер Дейвид Камерън по време на посветенo на външната политика събитие, организирано от лорд-кмета на Лондонското сити.
Министър-председателят на Обединеното кралство напомни за заплахата от "студена война" между Запада и Русия, за която в последно време предупредиха и други политици.
"Не смятаме, че такава развръзка е неизбежна, и не се стремим към това", каза Камерън. "Ще заявя това директно на президента (на Руската федерация Владимир) Путин по време на срещата ни в Брисбейн в края на седмицата".
Ръководителите на Русия и Великобритания ще участват в срещата на страните от Групата на 20-те (Г-20) в австралийския град Брисбейн на 15-16 ноември. Същевременно Камерън повтори традиционните обвинения на страните от Запада по адрес на Русия, отбелязва ТАСС.
"Действията на Русия представляват сериозна заплаха за останалата част от Европа", заяви той. "Ако Русия продължи по сегашния си път, то ние ще засилим натиска и отношенията на Русия с останалия свят в бъдеще ще станат съвършено различни", каза премиерът.
Той отново изрази британската позиция, че конфликтът в Украйна няма военно решение, но не уточни какви стъпки трябва да бъдат предприети за мирното му уреждане, посочва ТАСС и допълва, че по време на речта си Камерън също така е влязъл в задочен спор с тези, които са против намесата на Запада в украинския конфклит.

Коментари

Новини Варна