IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
11:48 | 12 ноември 2014
Обновен: 00:05 | 17 април 2024

Белгия залята от чуждестранни работници

Чужденците работят основно в сектора на строителството

По материала работи: Златина Добрева
Белгия залята от чуждестранни работници

Белгия е залята от чуждестранни работници, като броят им към началото на ноември достига почти половин милион, съобщават местните медии, като се позовават на данни от Националния осигурителен институт (Национален офис за социална сигурност).
Отчита се, че за две години броят на чужденците, работещи в Белгия, се е повишил с 19 процента (със 70 943 души) и е достигнал 452 111 души. Най-многобройни сред тях остават гражданите на Холандия, следвани от португалците и румънците.
Изданията отбелязват, че чужденците работят основно в сектора на строителството, като с присъствието си оказват лошо влияние в множество посоки. Една от тях е подкопаването на конкуренцията, тъй като те са готови да работят за десетина евро на час, а тази ставка е 3-4 пъти по-ниска от обичайната за страната.
Статистиката показва, че броят на работещите и регистрирани в съответните служби чужденци постоянно нараства, като през 2012 г. е бил 381 168 души. Засега работещите поляци в Белгия са 90 225 (увеличение с 20 638 души за две години), а за същия период броят на португалците е нараснал с 85 на сто.
Най-голямото увеличение не идва от средите на източноевропейците, поясняват медиите, цитирани от БТА.

Коментари

Новини Варна