IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
19:55 | 12 ноември 2014
Обновен: 23:50 | 16 април 2024

Роботът "Фила" кацна успешно на комета

Това става за пръв път в историята на космическите изследвания

По материала работи: Лиляна Трънкова
Роботът "Фила" кацна успешно на комета

Роботът "Фила" извърши в 18.03 часа българско време историческо кацане на повърхността на кометата "67Р/Чурюмов-Герасименко", съобщиха от Европейската космическа агенция /ЕКА/, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
По-рано днес "Фила" се отдели от европейската сонда "Розета", която вече 10 години пътува в космоса. Мисията за "космическа археология" започна през 2004 г. с изстрелването на "Розета". Целта й е да разкрие някои от тайните на Вселената чрез кометите, смятани за първични останки от зараждането на Слънчевата система преди 4,6 милиарда години.
Вземането на проби от комета ще помогне на учените да анализират развитието на Земята и останалите планети.
След дълго пътуване сондата "Розета" достигна през август кометата "67Р/Чурюмов-Герасименко", на чиято повърхност се спусна апаратът "Фила".
ЕКА не избра "лесния начин" за тази "премиера" в историята на космическите изследвания, сравнима с кацането на "Викинг" на Марс през 1976 г. Операцията за изследването на "непозната територия" беше подготвяна дълго и старателно. За разлика от "седемте минути терор" при спускането на марсохода "Кюриосити" на повърхността на Червената планета през 2012 г., учените на ЕКА "гризаха нокти седем часа", преди да разберат дали 100-килограмовият апарат "Фила" успешно се е позиционирал на повърхността на кометата "67Р/Чурюмов-Герасименко".
По време на спускането "Фила" предаваше информация към Земята за праха и газовете по пътя си.
Уникалната операция, извършена за пръв път в историята на космическите изследвания, за кацане на космическа апарат на комета се разигра на 511 милиона километра от нашата планета.

Коментари

Новини Варна