IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
21:23 | 12 ноември 2014
Обновен: 16:38 | 26 март 2024

В Украйна няма антисемитизъм, твърдят местни еврейски организации

"Путин сигурно ни бърка с Русия, там се надигат антиеврейските настроения"

По материала работи: Лиляна Трънкова
В Украйна няма антисемитизъм, твърдят местни еврейски организации

Лидерите на еврейската общност в Украйна излязоха с категорична декларация в подкрепа на политиката на Киев в конфликта с Москва, пише БиБиСи. По този начин общността категорично отхвърля руските обвинения, че Украйна е развъдник на антисемитизъм.
Въпреки това някои са притеснени от крайнодесните екстремисти на изток, срещу които се борят украинските доброволчески батальони. Притеснителен бил и „всекидневният“ антисемитизъм в Украйна.
Руските медии и официални лица говорят за Украйна като гнездо на крайнодесния екстремизъм, откакто бившият президент на страната Виктор Янукович бе отстранен от властта в края на февруари. В първата си публична реч след падането на Янукович Путин заяви, че сме свидетели на реакционни сили, националистически и антисемитски сили в някои части на Украйна, в това число и столицата Киев. Той използва подобни думи и при анексирането на Крим две седмици по-късно, когато каза, че „превратът“ срещу Янукович е дело на „националисти, неонацисти, русофоби и антисемити“.
Асоциацията на еврейските организации и общности в Украйна отговори с отворено писмо на обвиненията и заяви, че твърденията на Путин за възхода на антисемитизъм в страната „не съответстват на действителността“.
„Съветниците на Путин може да са объркали Украйна с Русия, където еврейските организации регистрират покачване на антисемитизма от миналата година“, пише в писмото.
Фашизъм от двете страни
Шмуел Каминетски, равин в Днепропетровск, дом на една от най-големите еврейски общности в страната, също отхвърля идеята, че в Украйна има антисемитски настроения. „Животът на евреите тук е по-лесен и по-сигурен отколкото в някои западни държави като Белгия и Франция, където радикалният ислям е във възход“, заяви той в документален филм наскоро.
След падането на Янукович руските медии експлоатират широко темата за заплахата от украинските крайнодесни организации като Десен сектор и Партия на свободата. Но истината е, че нито една от тези партии няма широка подкрепа. На президентските избори през май лидерите на двете партии получиха по-малко от 2%. Също така партиите не успяха да съберат нужните 5% на последните парламентарни избори.
От еврейската общност заявиха, че са се борили смело за украинската независимост и териториален суверенитет, но и признаха, че редом с тях са се борили ултранационалисти. „Крайнодесни екстремисти и фашисти се борят и от двете страни“, категорични са те.
Ключова фигура в организирането и финансирането на украинските доброволчески дружини в Днепропетровск е областният управител и бизнесмен Игор Коломойски, който е и член на еврейската общност. Той самият често е обект на нападки от руските медии. Коломойски участва активно във Фонда за защита на страната, който събира пари, с които да се осигуряват лекарства, храна и оборудване на украинските войници. Той помага също така и на хората, прогонени от конфликта.
Някои от местните синагоги също се присъединяват към усилията на военните.
„Ние осигуряваме цялостната помощ на военнослужещите в борбата срещу терористите и за защитата на териториалната цялост на Украйна. Ние призоваваме всички евреи в Днепропетровск да се включат“, се казва в призив на една от синагогите в града.
Междувременно еврейските лидери са все по-загрижени за съдбата на останалите евреи в контролираните от бунтовниците територии особено след убийството на Георгий Зилберброд, виден член на еврейската общност в Донецк.
През септември по-малко от 100 еврейски семейства избягали от Донецк в контролирания от Киев Мариупол, твърди равин Пинкас Вишедски. Самият той наскоро се мести в Киев, за да помогне на евреите от града си да намерят по-лесно убежище.
„Евреите да бягат от руския свят, за да се скрият под крилото на фашистки Киев“, пита той риторично.
Всекидневен антисемитизъм
Въпреки това някои евреи са загрижени за своята сигурност в Киев. През септември се появяват свастики върху паметник на Холокоста в Киев. Коментирайки инцидента, Борис Фушман, вицепрезидент на Световния еврейски конгрес, заявява, че днес не съществува антисемитизъм на държавно равнище, но не могат да се изкоренят всекидневните антисемитски практики.
Цви Ариели, бивш член на израелската армия, създава група за самозащита за евреи в Киев, за да се бори с атаките. „Евреите често са сред първите, които стават жертва на конфликти, дори и ако не са пряко ангажирани с него, затова трябва за сме в състояние да се защитим“, твърди той.
Въпреки това Ариели също отхвърля руските твърдения, че има нарастващ антисемитизъм в Украйна.

Мария Нестерова

 

 

 

Коментари

Новини Варна