IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
16:38 | 14 ноември 2014
Обновен: 15:06 | 17 април 2024

Швеция потвърди за незаконно влязла подводница

Не се знае на коя държава е

По материала работи: Златина Добрева
Швеция потвърди за незаконно влязла подводница

Швеция разполага с доказателства за непозволено навлизане на чуждестранен подводен съд в нейни води през октомври, но не може да каже на коя държава принадлежи той, заяви върховният главнокомандващ на въоръжените сили Сверкер Йораншон (на снимката), цитиран от световните агенции.
"Става дума за неголяма подводница. Можем да изключим всички останали варианти. Това е грубо и недопустимо нарушение", каза Йораншон.
"Установено е, че чужда сила е навлязла незаконно в шведското подводно пространство", заяви той. "Но не можем да кажем за коя държава става въпрос", добави висшият военен.
По думите му доказателствата са били събрани от въоръжените сили със системите им за засичане на обекти.
Швеция предприе през октомври най-голямото издирване на подводница от Студената война, след като се появиха информации за подводен съд в акваторията на Стокхолмския архипелаг.
Военни служители така и не отправиха обвинения към никоя държава, но според анализатори по отбраната най-вероятно е ставало дума за руска подводница.
Шведският министър-председател Стефан Льовен и министърът на отбраната Петер Хултквист казаха, че нарушението е "много сериозно" и "неприемливо". Льовен предупреди, че подобни непозволени навлизания в шведска територия представляват "огромен риск" за замесените в тях, и заяви, че Швеция ще защитава границите си "с всички налични средства".

Коментари

Новини Варна