IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
07:58 | 15 ноември 2014
Обновен: 00:54 | 21 април 2024

4132 души са загинали заради конфликта в Украйна

Реалният брой на жертвите е значително по-голям, подчертават от ООН

По материала работи: Златина Добрева
4132 души са загинали заради конфликта в Украйна

Броят на загиналите в резултат на конфликта в Източна Украйна е достигнал 4132 души, се посочва в публикуван доклад на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, предаде ТАСС.
"До 11 ноември най-малко 4132 души са били убити /в това число 298 души на борда на полет MH17 на Малайзийските авиолинии/, а 9747 души са били ранени в Източна Украйна", се посочва в документа.
ООН отбелязва, че тези оценки са "доста сдържани".
"Службата на Върховния комисар по правата на човека и Световната здравна организация смятат, че реалният брой на загиналите е значително по-голям", се подчертава в документа.
В същото време говорител на Кремъл, цитиран от Ройтерс, заяви, че Русия не е замесена в неотдавнашната ескалация на военните действия в Югоизточна Украйна и подкрепя прилагането на примирието, договорено в Минск през септември.
"Ние не сме замесени", заяви Юрий Ушаков, външнополитически съветник на президента Владимир Путин, пред журналисти по време на срещата на върха на Г-20 в Австралия.
Президентът Путин се срещна с лидерите на останалите страни от БРИКС /Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка/, които предложиха цялата си подкрепа по въпроса, добави Ушаков.
"Те всички казаха, че санкциите са незаконни, че нарушават правилата на ООН и спъват икономическото възстановяване. Ние самите не сме повдигали този въпрос. Тези лидери сами казаха това без никакъв намек от наша страна", подчерта руският представител, цитиран от БТА.
Същевременно американският президент Барак Обама заяви на срещата в Бризбейн, че "руската агресия срещу Украйна е заплаха за света" и че "САЩ като единствената суперсила в света ръководят международната общност" в противопоставянето на тази и други заплахи.

Коментари

Новини Варна