IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
10:28 | 15 ноември 2014
Обновен: 00:56 | 21 април 2024

Сблъсък между Русия и САЩ на срещата на Г-20

Деветата среща на върха на страните се провежда в Бризбейн

По материала работи: Златина Добрева
Сблъсък между Русия и САЩ на срещата на Г-20

В австралийския град Бризбейн започна Деветата среща на върха на страните от Г-20. Русия и САЩ си отправиха нови обвинения за украинската криза.
Очаква се на форума да бъде приет план за действие за увеличаване на брутния вътрешен продукт на Г-20 с 2 процента до 2019-а и създаване на хиляди нови работни места, предаде БНР.
Лидерите ще обсъждат мерки за засилване на контрола над банките и финансовите пазари.
Сред водещите теми ще бъдат и борбата срещу групировката "Ислямска държава" и подпомагането на най-засегнатите от ебола страни, както и климатичните промени.
Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че страната му ще дари 3 милиарда долара за подпомагане на бедните държави в приспособяването към климатичните промени.
Паралелно с общите срещи, ще се водят и редица двустранни разговори.
Кризата в Украйна ще бъде тема на срещите на руския президент Владимир Путин с френския му колега Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел. Не се предвижда среща между Путин и Барак Обама.
Конфликт между Русия и САЩ
Преди форума руският президент обвини САЩ в „грубо нарушаване” на духа на международното сътрудничество, което трябва да движи групи като Г-20. В интервю за агенция ТАСС Путин заяви, че санкциите срещу Русия подриват цялата система на международните икономически отношения.
В навечерието на форума Русия и Съединените щати си размениха нови обвинения за украинската криза.
Съединените щати са единствената в света свръхдържава, която успешно се справя както с борбата с ебола, така и с агресията на Русия, заяви президентът на САЩ Барак Обама по време на конференция на Г20 в Бризбейн.
„Ние сме лидери в борбата с вируса на ебола в Западна Африка и в противопоставянето на руската агресия в Украйна, която е голяма заплаха за света, както стана ясно след ужасната катастрофа на малайзийския Боинг-777”, смята Обама.
Руският заместник-външен министър Сергей Рябков отговори, че страната му работи за стабилизацията на Украйна.
Разследването за катастрофата на Боинга край Донецк, при която загинаха близо триста души, се бави изкуствено, не без участието на Съединените щати, заяви руският дипломат.
Междувременно стана ясно, че лидерите на издигащите се икономически сили - Китай, Индия и Бразилия, са се обявили за отмяна на западните санкции срещу Русия, заяви представител на Кремъл.
Външните министри от Европейския съюз ще обсъдят ситуацията в Украйна в понеделник и ще преценят дали са необходими допълнителни санкции, заяви председателят на Европейския съвет.
„Русия трябва да спре притока на оръжие и войски от своя територия в Украйна и да оттегли онези, които вече са там“, заяви Херман ван Ромпoй на пресконференция в Бризбейн, цитиран от dir.bg.

Коментари

Новини Варна